17. Serdaheljski festival gibanice

U subotu 5. kolovoza 2017., u Mađarskoj u mjestu Serdahelj (mađ. Tótszerdahely) već tradicionalno održan je 17. Festival gibanice kojeg organiziraju prekomurski Hrvati. Ovaj festival uživa međunarodni karakter jer osim ekipa iz mađarskih naselja, sudjeluju ekipe međimurskih domaćica iz Goričana, Donje Dubrave i Donjeg Vidovca.

Na ovogodišnjem 17. Festivalu gibanice, Općinu Goričan predstavljale su Katarina Beti, Slavica Čerepinko i Marija Ševa sa slatkom i slanom gibanicom od tikve i sira sa tijestom od heljdinog brašna, te starinskom „gorčkom“ gibanicom sa prosenom kašom i orasima. Nagrada za najbolju gibanicu otišla je u Budimpeštu, dok je najviše pozornosti od svih prisutnih plijenila gibanica od heljdinog brašna sa tikvom i sirom koju su spremile naše vrijedne domaćice iz Goričana.

Festival je otvorio Puhački orkestar Donje Dubrave mađarskom i hrvatskom himnom, nakon čega su slijedili govori. Otvorenju festivala prisustvovali su načelnik Općine Serdahelj Ištvan Tišler, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Hrvatske samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, načelnik Općine Goričan Mario Moharić,  načelnik Općine Donji Kraljevec – Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Vidovec – Josip Matulin te načelnici okolnih mađarskih općina te brojni mještani.

Cilj ovog festivala je spajanje ljudi s obje strane Mure – očuvanje hrvatske i mađarske tradicije i kulture. Te kako je u pozdravnom govoru napomenuo Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije - ovo je tradicija koju treba njegovati i održavati s ciljem prijateljstva između dva naroda i dvije kulture.