SV. LEONARD STOLJEĆIMA NADAHNJUJE ŽUPLJANE GORIČANA

185 godina služenja Bogu i bližnjima

BLAGDAN NEBESKOG ZAŠTITNIKA župe Goričan sv. Leonarda Opata i obilježavanje 185 godina Cehovskog društva sv. Leonard - Goričan te 95 godina djelovanja Crkvenog zbora župe Goričan. Uz propisane epidemiološke mjere župna zajednica Sv. Leonarda Opata u Goričanu i ove je godine proštenjem proslavila svoga nebeskog zaštitnika, 6. studenoga. 

U maloj procesiji od Doma kulture u centru Goričana krenula je povorka vrijednih i samozatajnih članova Cehovskog društva sv. Leonarda – Goričan na groblje. Ceščani su uz pretnju Limene glazbe Goričan prije misnog slavlja išli zapaliti svijeću i položiti cvijeće kod Isusovog križa za sve pokojne članove Cehovskog društva kroz 185 godina... Današnje Cehovsko društvo sv. Leonarda - Goričan čine četiri ceha koji su se ujedinili 1985.: Tkalački ceh, Mlinarski ceh, Veliki ceh (zanatlije: tesari, zidari, remenari, stolari, kovači, krčmari, kolari, šoštari, trgovci, kitičari...) i Novi ceh (vatrogasci). 

Nakon toga formirala se procesija u 10. 25 sati u kojoj su sudjelovali članovi Cehovskog društva sv. Leonard - Goričan, Župni crkveni zbor, članovi KUD-a Goričan obučeni u narodnje nošnje, predstavnici Općine Goričan, te svećenici Preloškog dekanata predvođeni dekanom i preloškim župnikom preč. Antunom Hoblajem, uz taktove Limene glazbe Goričan . 

Sv. misu predvodio je preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za svećenike i povjerenik za kulturna dobra Varaždinske biskupije. Preč. Košćak u propovijedi je istaknuo lik sv. Leonarda koji je u svoje vrijeme, iako plemenita roda, bogat i kao kumče kralja Klodviga, tražio nešto više u svom životu te je odlučio slijediti Isusa Krista poniznoga i siromašnoga. Odrekao se bogatstva i sjaja ovoga svijeta da bi služio Bogu u braći ljudima zalažući se za zarobljene i nepravedno osuđene, zagovornik je žena-trudnica koje mu se mole za sretan porod, zaštitnik je kovača te svih onih poljodjelaca koji mu se utječu u bolesti domaćih životinja (konja, krava, ovaca…). Sv. Leonard Opat i nama može i želi pomoći i u ovoj pandemiji koronevirusa! 

Na koncu misnog slavlja riječima zahvale i čestitke nazočnima se obratio Josip Vargec, predsjednik Cehovskog društva sv. Leonard – Goričan kao i načelnik Općine Goričan Mario Moharić. Obilježavanje 185 godina Cehovskog društva sv. Leonard – Goričan završilo je projekcijom dokumentarnog filma u župnoj crkvi o djelovanju Ceškog društva, a koji je snimio Studio VIPRO uz asistenciju župnika Josipa Drvoderića, te uz sudjelovanje mnogih sugovornika koji su progovorili u filmu. Sv. Leonarde, moli za nas, da se skrate ovi dani i da se čim prije pronađe lijek kojim će se zaustaviti širenje koronevirusa! Tekst sastavio: Josip Drvoderić, župnik u Goričanu.