Braniteljske udruge i čelnici Općine Goričan prisjetili se oslobođenja karaule JNA Marko Kovač

Granične stražarnice, popularno nazvane karaule, Jugoslavenska narodna armija koristila je za osiguranje državne granice. Godine 1991. Međimurje je bilo prvo u potpunosti oslobođeno hrvatsko područje s oslobođenim karaulama u Goričanu, Donjoj Dubravi i Kotoribi te vojarnom u Čakovcu.

28. obljetnica oslobođenja karaule u Goričanu svečano se obilježila u subotu, 21. rujna 2019. godine na graničnom prijelazu na prostoru nekadašnje karaule JNA Marko Kovač. Svečanom obilježavanju prisustvovali su predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Ribarić, župnik Josip Drvoderić, predsjednik Kluba 54. SPB Goričan Mladen Magdalenić, predsjednik UDVDR Goričan Miroslav Žvorc, predsjednik HVIDR-e Jug Čakovec Pavo Jazvić, predsjednik kriznog stožera tadašnje MZ Goričan Josip Vadlja te mještani Goričana.

Predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Ribarić pozdravio je sve nazočne a posebno članove kriznog stožera iz tog vremena, sudionike oslobođenja karaule te braniteljske udruge te im u ime Općine zahvalio na dolasku. Istaknuo je da je Vlada RH darovala karaulu Općini Goričan te da će ista biti preuređena u turističke svrhe da se na taj način spriječi daljnje propadanje ovoga vojnoga objekta.

Nakon govora Ribarića, predsjednik kriznog stožera iz tog doba Josip Vadlja prisjetio se tih vremena, a župnik Josip Drvoderić pomolio se za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Nakon svečanog dijela, za sve prisutne priređen je kratak domjenak.