Goričan čuvar tradicije Zrinskih

U Murakeresturu, ove subote 22. rujna 2018. godine predana je službena zastava Kulturoloških susreta Zrinskih, Općini Goričan na čuvanje od godinu dana. 

U nastojanju da se održi spomen na obitelj Zrinskih, općine uz rijeku Muru sa hrvatske i mađarske strane već dvanaestu godinu organiziraju znanstvena predavanja te nastupe kulturnih umjetničkih društva mađarskih i hrvatskih općina.Osim općina u projektu također sudjeluju i institucije poput Vojne akademije u Budimpešti, Muzej Međimurja Čakovec i Zrinska garda Čakovec.

Ove je godine i Kulturno - umjetničko društvo Goričan nastupalo na ovoj manifestaciji što je bila i najava da će Općina Goričan biti domaćin ovog značajnog događaja kroz cijelu narednu godinu. 

Začetak ovih vrijednih manifestacija bila su istraživanja lokacije utvrde Novi Zrin od strane Vojne akademije u Budimpešti na čelu sa dr. Papp Ferencom i njegovom skupinom studenata, iz kojih se rodila ideja organizacije već danas tradicionalne manifestacije.

Načelnik Općine Goričan, Mario Moharić po završetku programa preuzeo je svečanu zastavu od načelnika mjesta Murakerestur Lajoša Pavlic, koju svaki domaćin čuva godinu dana. 

U sklopu manifestacije, Moharić je održao sastanak sa dr. Papp Ferencom, na kojem je dogovoren susret eminentnih stručnjaka sa hrvatske i mađarske strane u Goričanu, sa naglaskom istraživanja značajne građevine Zrinskih u Goričanu kojoj se ne zna točna lokacija, te kandidiranje ovih istraživanja na EU fondove, za koje Općina Goričan ima dobra znanja i iskustva. Na sastanku je aktivno sudjelovao i povjesničar Josip Drvoderić, župnik u Goričanu, te predsjednik Općinskog vijeća Goričan, Stjepan Ribarić. 

obitelj Zrinski ostavila je duboke tragove u europskoj povijesti, na čijim se temeljima danas treba graditi suradnja između dviju država i naroda, Hrvatske i Mađarske.