Izložbom „Od Republike do Rezolucije“ obilježava se Goričanska Republika ove 2020. godine

Tradicija ima moć koja zbližava ljude, daje prepoznatljivost i pripadnost narodu, kao i smisao interpretacije baštine. Poznavanjem tradicije se dobiva razumijevanje, razumijevanjem poštovanje, a poštovanjem zaštita. U vremenu u kojem živimo i mjerama koje provodimo, zaštita i sigurnost su upravo ono čemu svi težimo i isto tako želimo prenijeti budućim naraštajima.

Uprizorenjem Goričanske Republike stvara se tradicija obilježavanja tog povijesnog fenomena, ali isto tako se ona već sada ugnijezdila u popis vrlo rado posjećenih manifestacija svih žitelja Goričana i zainteresiranih posjetitelja. Tome u prilog ide činjenica da se 14. studenog 2020. obilježila 102. obljetnica, no za razliku od prethodne dvije godine, program je zbog poštivanja epidemioloških mjera bio uvelike smanjen.

Načelnik Općine Goričan Mario Moharić, zamjenica načelnika Općine Ines Bašnec i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Ribarić su uz molitvu koju je predvodio župnik Josip Drvoderić položili vijence i svijeće povodom obilježavanja Goričanke Republike i na taj način u ime svih žitelja Općine iskazali zahvalnost svima onima koji su položili svoje živote u borbi za slobodu od mađarskih okupatora. Samo događanje su, uz spomenute, uveličali i članovi Cehovskog društva sa predsjednikom Josipom Vargecom, članovi općinskog vijeća Općine Goričan, glumci koji su prethodne dvije godine uprizorili scenski prikaz događaja, predstavnica Regionalnog turističkog centra Jelena Berečić. 

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, je izložba pod nazivom „Od Republike do Rezolucije“ zamijenila već uhodani scenski prikaz. Povijesni isječci su kroz izložbu zorno predočili povijest raspadanja Austro-ugarske monarhije, ali i povijest Međimurja i Goričana od listopada 1918. do siječnja 1919. godine. Samu izložbu su osmislili i uredili župnik Josip Drvoderić, voditeljica knjižnice i čitaonice Sanja Slaviček i djelatnici Studija VIPRO iz Preloga. 

Zanimljivo je spomenuti, da je zahvaljujući našoj udruzi Vodiča Međimurja, prepoznata važnost samog povijesnog događaja, te je kao manifestaciju Udruga predložila Međunarodnoj udruzi turističkih vodiča da se uvrsti u turističke atrakcije koje će samo turistički vodiči koji imaju licencu za Međimursku županiju moći koristiti u svojim interpretacijama pred turistima i posjetiteljima. 

Izložba je otvorena za sve zainteresirane i mogu ju doći pogledati uživo u uredovno radno vrijeme Knjižnice i čitaonice Goričan, a u nastavku objave je složena i video izložba pa se ista može pogledati i kroz virtualni obilazak. U Knjižnici i čitaonici Goričan moći će se nabaviti i popratni letak o Goričanskoj Republici i samoj izložbi s popisom poginulih Goričanaca u I. svjetskom ratu.

Tekst sastavila: Jelena Berečić, voditeljica Regionalnog turističkog centra