Ljetno druženje u Knjižnici i čitaonici Goričan

Ljetno druženje u Knjižnici i čitaonici Goričan 2014. započelo je 27. lipnja kvizom za mlade „Mi to znamo“. U njemu su sudjelovale tri skupine sa po četiri natjecatelja u svakoj skupini. Pametne, Moćni i Božanstveni pokazali su svoje znanje u poznavanju lektire te je tako kviz prošao u napetoj atmosferi i neizvjesnosti o pobjedniku do samog kraja. Svaki je natjecatelj dobio Priznanje za sudjelovanje u kvizu, a pobjednici – natjecatelji u skupini Božanstveni dobili su simbolične nagrade.

18. srpnja mališani i njihovi roditelji čitali su i slušali priču „Sofija sova čuvarica snova“ u sklopu Prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi“. Uslijedio je razgovor o pročitanom, a mališani su crtali i bojali likove i događaje iz priče. Kako samo 15 minuta glasnog čitanja pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju takvi se susreti održavaju svaka dva tjedna. Već smo pročitali redom: 1. kolovoza „Puž Slavek u polju suncokreta“, 14. kolovoza „Kad je Findus bio mali i izgubio se“ te 28. kolovoza „Medine uspavanke“ kada su naši dragi gosti bili Đurđica Katanec koja je djeci pričala priče i čitala uspavanke te Robert Katanec koji je sve prisutne zabavio svojom gitarom i pjesmom.

Kako je svaka pomoć knjižničaru u njegovom radu dobrodošla 23. srpnja osnovali smo Klub mladih knjižničara te vas tako svaki utorak, dođete li u Knjižnicu, za pultom čekaju i poslužuju vaše i naše mlade knjižničarke, njih šestero koje rade sve knjižničarske poslove uz prisustvo nas djelatnika Knjižnice. Cilj je ovog kluba razvijati i njegovati naviku čitanja, usmenog i pismenog izražavanja kroz raznovrsne aktivnosti i druženje s knjigom.

Mala škola informatike predviđena za 28. srpnja nije se održala zbog premalog broja prijavljenih.

Likovno-edukativnom radionicom „Učim stvarajući“ koja se održala 8. kolovoza pokazali smo što sve naša mašta može napraviti od plastelina. Razvijajući kreativnost otkrili smo nove sposobnosti i talente, družili se, stvarali, zabavljali i uživali.

Kako bi potaknuli i podigli nivo ekološke svijesti 22. kolovoza održala se radionica „Digni glas za zemlje spas“. Izrađivali smo i ukrašavali poklon vrećice od starog papira, drvo (stablo) od papirnatih vrećica te maske od papirnatih vrećica i kolaž papira razvijajući vedro raspoloženje i osjećaj stvaralaštva.

Nakon kreativnih radionica napravili smo izložbu nastalih radova u Knjižnici.

Zadnja, 6. radionica u ciklusu Ljetnog druženja 2014. održala se 29. kolovoza pod nazivom „Hop hop“. Pravili smo origami žabice, bojali ih a onda se natjecali koja će od njih najdalje skočiti. Pobjednica je žaba Katarine Blažek koja je dobila i prigodnu nagradu.

Završilo je ljeto a time i Ljetno druženje u Knjižnici i čitaonici Goričan 2014. Bilo nam je zadovoljstvo pripremati i osmišljavati program a vama, nadamo se, sudjelovati u radionicama. Isto tako nadamo se da ste se zabavili i da se vidimo na Ljetnom druženju u Knjižnici i čitaonici Goričan 2015. godine.