Na stotu obljetnicu oživjela „Goričanska republika“

U samom centru Goričana 3. studenog upriličen je dramski prikaz "Goričanska republika" u kojem je sudjelovalo sedamdesetak izvođača, članova KUD-a Goričan, mjesnih udruga te glumci iz Kazališne družine Štolcer i KUU Veseli Međimurci, uz glazbenu pratnju Leje Šprajc i Limene glazbe Goričan. Bilo je to u povodu obilježavanja 100. obljetnice "Goričanske republike", važnog povijesnog događaja ne samo za Goričan, već i mnogo šire. 

- Obilježavanje smo spremali gotovo godinu dana, dok su intenzivne pripreme za scenski prikaz trajale dva mjeseca. Prije 100 godina upravo na ovom mjestu i u ovo vrijeme počela je pobuna naših mještana koji su htjeli slobodu. Kao jedinica lokalne samouprave u ovom povijesnom događaju prepoznali smo potrebu za očuvanjem spomena na naše pale mještane te dobar turistički potencijal na kojem ćemo graditi turističku ponudu koja bi vremenom trebala prerasti u turistički brend Općine Goričan - rekao je općinski načelnik Mario Moharić.

Položeni su vijenci kod spomen-ploče poginulih tijekom spomenutog događaja, a u crkvi sv. Leonarda služena je sveta misa. U obilježavanju su sudjelovale i udruge te OPG-ovi s područja Općine, koji su predstavili svoj rad i bogatu gastronomsku ponudu.

Na svečanosti su bili državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, načelnik Općine Goričan Mario Moharić, zamjenica načelnika Ines Bašnec, predsjednik Općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić, mjesni župnik Josip Drvoderić, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar i brojni gosti iz susjednih općina, predstavnici udruga i mještani. - "Goričanska republika, osim sto je bila presedan ne samo u Hrvatskoj nego i u svjetskoj povijesti, bila je uvod u događaje koji su krenuli na Badnjak 1918. i kulminirali 9. siječnja 1919. odcjepljenjem od mađarske države i pripojenjem matici Hrvatskoj, čiju ćemo stotu obljetnicu uskoro obilježiti. U svijesti međimurskog čovjeka, "Goričanska republika" bila je jasni znak istinske težnje za slobodom - rekao je, uz ostalo, župan Posavec. "Goričanska republika" je kao oblik samozaštite osnovna u noći s 3. na 4. studeni 1918. godine. Po završetku scenskog prikaza dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje predsjednicima udruga, redatelju predstave Dejanu Buvaču i autorici Kristini Štebih. Sudjelujući u ovoj manifestaciji, mještani i udruge koje su izdvojile svoje slobodno vrijeme kako bi obogatile program, doprinijeli su zajedništvu. 

Zahvaljujemo se Međimurskoj županiji, KUD-u Goričan, USR „Prijatelji“, Puhačkom orkestru Goričan, Mažoretkinjama Goričana, Podružnici Udruge umirovljenika Goričan, NK "Trnava", Klubu 54 bojne, UDVDR-a ogranak GoričanUdruzi „Dvorščekovog mosta“, Metalni Racing Team, DVD-u Goričan, Učenicima Osnovne škole Goričan, Ribolovnom društvu SMUĐ Goričan, Caritasu Župe Sv. Leonarda iz Goričana „Betanija", Župnom zboru Sv. Leonarda – Goričan, i  Udruzi poljoprivrednih proizvođača Goričana, i svima koji su na bilo koji način pomogli.