NAJAVA: Kulturološki susret u Goričanu - spomen na obitelj Zrinski

U želji da se održe uspomene na obitelj Zrinski i utvrdu Novi Zrin, prije dvanaest godina pokrenut je projekt kulturoloških susreta kojima je svake godine domaćin druga općina a koji povezuje pogranična naselja s hrvatske i mađarske strane.

U Murakeresturu, u rujnu 2018. godine predana je službena zastava kulturoloških susreta Zrinskih Općini Goričan na čuvanje od godinu dana. 

U nastojanju da se održi spomen na obitelj Zrinskih, općine uz rijeku Muru s hrvatske i mađarske strane već dvanaestu godinu organiziraju znanstvena predavanja te nastupe kulturno-umjetničkih društva mađarskih i hrvatskih općina. Osim općina, u projektu također sudjeluju i institucije poput Vojne akademije u Budimpešti, Muzej Međimurja Čakovec i Zrinska garda Čakovec.

Začetak ovih vrijednih manifestacija bila su istraživanja lokacije utvrde Novi Zrin od strane Vojne akademije u Budimpešti na čelu s dr. Pappom Ferencom i njegovom skupinom studenata, iz kojih se rodila ideja organizacije već danas tradicionalne manifestacije.

Godina dana je prošla od kako je Općina Goričan preuzela zastavu te će se u ime toga susret eminentnih stručnjaka s hrvatske i mađarske strane održati u subotu, 26. listopada 2019. godine.

 U 14.00 sati u Multimedijalnoj dvorani Općine Goričan početi će predavanja s temom „Spomen na obitelj Zrinski“ gdje će akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar predstaviti Monografiju "Zrinski & Frankopani". Nakon njega o svojoj će knjizi „Deset godina djelovanja obnovljene družbe Braća Hrvatskoga Zmaja" razgovarati mons. prof. dr. Juraj Kolarić, a predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel govoriti će o baštini slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski te predstaviti pretisak Spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. godine. Predavač dr. Papp Ferenc održati će predavanje o arheološkim istraživanjima utvrde Novi Zrin od strane Vojne akademije u Budimpešti.

Nakon ovog „predavačkoga“ dijela, u Školskoj sportskoj dvorani Goričan u kulturno-umjetničkom programu u 17.00 sati nastupiti će KUD-ovi mađarskih i hrvatskih općina koji će najaviti službenu predaju zastave kulturoloških susreta Zrinskih mađarskoj općini a u 18.00 sati za dobru zabavu pobrinuti će se međimurski etno pjevač Mirko Švenda Žiga i popularni glumci amateri iz KUD-a Gruntovec udruge „Sigečko srce“.

Obitelj Zrinski ostavila je duboke tragove u europskoj povijesti na čijim se temeljima danas treba graditi suradnja između dviju država i naroda, Hrvatske i Mađarske.