Obilježena 101 godina Goričanske republike

101 godina je prošla od kako su davne 1918. godine gladni i ogorčeni mještani u studenome te godine protjerali općinsku vlast i proglasili Goričan samostalnom republikom raskinuvši sve veze s ondašnjim državnim sustavom.

U subotu, 2. studenoga 2019. godine obilježavanje 101 godine Goričanske republike započelo je u 14 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred spomen ploče poginulima tijekom toga vremena. Načelnik Mario Moharić zamolio je prisutne za minutu šutnje za poginule i stradale u „Goričanskoj republici“ a župnik Josip Drvoderić održao je dio crkvenog obreda. 

Nakon odaje počasti stradalima, u 14.30 sati u samome centru Goričana dramskim prikazom „Goričanska republika“, šezdesetak izvođača, članova KUD-a Goričan, mjesnih udruga, mještana te glumci iz Kazališne družine Štolcer i KUU Veseli Međimurci, brojnim su okupljenim uzvanicima, mještanima i gostima prikazali život tada, pobunu mještana koji su htjeli slobodu, samostalnost i bolje socijalne prilike davne 1918. godine u studenome te sam čin proglašenja Goričana republikom ali i život nakon toga. Kočije, kuburaši, konji, svatovi, stari predmeti iz toga doba, odjeća, sama lokacija u centru mjesta doprinijeli su vjernom prikazu događaja kojeg se mnogi a najviše stanovnici Goričana prisjećaju s ponosom, jer ipak, Goričan je bio republika punih trinaest dana!

U programu su sudjelovale udruge Općine Goričan koje su za prisutne spremile razna jela, bilo slana ili slatka, OPG-ovi s međimurskog područja sa svojim proizvodima, Caritas Župe sv. Leonarda te gosp. Petar Horvat sa svojom izložbom starih predmeta upravo iz doba Goričanske republike.

Caffe & bistro Atlanta pobrinuo se za ponudu pića, a ono se posluživalo i u keramičkim glinenim kriglama.

Tako se Goričan još jedne godine prisjetio ovog slavnog događaja i obilježio ga na prigodan način.

Nedavno je jedan postariji mještanin Goričana posvjedočio da mu je njegov japa, sad već pokojni, rekao: - Žav mi je bilo dok su nam zeli zvone, ali sam itak biv srečen jerbo smo mi meli svoju republiku!