Općina Goričan - domaćin Muzeja Međimurja Čakovec u Noći muzeja 2016.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Ovom se manifestacijom nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.
Svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati do jedan sat iza ponoći organizira se prigodan program uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove. Događanja su vrlo raznolika: otvorenje izložbe, predavanja, radionice, koncert, performans, promocija, specijalno osmišljeno vodstvo, kazališna predstava, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaju muzejskih publikacija i suvenira te ostala prigodna događanja. Manifestacija je podržana od Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i mnogih sponzora.
Muzej Međimurja Čakovec u 11. Noći muzeja, koja će se održati u petak 29. siječnja 2016. godine, nastavlja s vlastitim, već tradicionalnim konceptom predstavljanja kulturno-povijesnog nasljeđa jedne međimurske općine ili grada (Međimurje se sastoji od 22 općine i tri grada). Kao regionalni muzej kojemu je osnovna zadaća sabiranje, istraživanje i prezentacija materijalne i duhovne baštine s područja čitavog Međimurja, na Noć muzeja potiče aktivno prožimanje muzejske institucije s živim organizmom i udrugama koje održavaju kulturnu baštinu živom u vidu plesa, pjesme, zanata, specifične nošnje i pripremi tradicionalnih jela. Ove godine svoje povijesno i kulturno nasljeđe prezentirat će općina Goričan. Šesta je općina po broju stanovnika u Međimurskoj županiji, a osim razvijene poljoprivrede i industrije može se pohvaliti brojnim kulturnim udrugama koje djeluju na tom području.

Svečano otvorenje Noći muzeja biti će u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u 18:00 sati koje će otvoriti veliki zbor Osnovne škole Goričan s pjesmom „Vuprem oči“ nakon kojeg slijede pozdravne riječi ravnatelja Muzeja mr. sc. Vladimira Kalšana, načelnika općine Goričan Marija Moharića i župana Međimurske županije Matije Posavca. Pred sam kraj svečanog otvorenja veliki zbor otpjevati će još dvije pjesme a učenica škole izrecitirati će međimursku pjesmu. U 19:30 sati predviđeni je nastup Mažoretkinja Goričan, Twirling kluba Goričan te Puhačkog orkestra Goričan. Plesom, pjesmom i igrokazom predstaviti će se Kulturno umjetničko društvo Goričan u 21:00 sat. Tijekom večeri posjetitelji će moći razgledati izložbe KUD-a Goričan (stare predmete, specijalne nošnje, tradicionalna jela), Umjetničko likovne udruge „SLIKA“ te proizvode Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG Dominić-aronija (hrana i piće), OPG Lepoglavec- domaće bučino ulje, OPG Hranjec (ekološka proizvodnja - tikve, batat i marmelade). Sve prisutne u dvorani za svečane namjene od 18:30 sati zabavljati će Tamburaški sastav KUD-a Goričan. U atriju Starog grada biti će postavljene drvene kućice sa suvenirima, kuhanim vino i čajem za posjetitelje uz ugođaj i toplinu logorske vatre u sredini atrija. Dodatni program i događanja u atriju organizirat će restoran Shamper, a na after party Noći muzeja moći ćete posjetiti kafić - noćni bar Arcus u Strossmajerovoj ulici u Čakovcu.
Važno je napomenuti da općina Goričan za svoje mještane organizira besplatan prijevoz autobusom (60 sjedećih mjesta) i to: polazak u 16:45 i 18:00 sati ispred Doma kulture Goričan za Muzej Međimurja Čakovec, povratak u 20:30 i 23:00 sati ispred Muzeja Međimurja Čakovec za Dom kulture Goričan.

U 10. jubilarnoj Noći muzeja 2015. koja se održala 30. siječnja unatoč kiši i snijegu Noć muzeja posjetilo je 250 000 posjetitelja u 110 gradova na 250 lokacija u Hrvatskoj. Muzej Međimurja Čakovec u prošlogodišnjoj noći posjetilo je više od 3 000 posjetitelja.

Zato pozivamo sve zainteresirane da 29. siječnja ove godine posjete Muzej Međimurja Čakovec i na taj način dožive novo iskustvo, obogate svoje znanje i osjete ugođaj ove kulturne ustanove.