Svečano otvorena školska sportska dvorana u Goričanu

Petak, 10. svibnja 2019. godine datum je koji će ostati u dugom sjećanju Općini Goričan, Osnovnoj školi Goričan ali i svim mještanima, Međimurskoj županiji te okolnim mjestima.

Nakon dugih šest godina od početka gradnje službeno je otvorena školska sportska dvorana u Goričanu! Otvorenju je nazočio veliki broj uzvanika, mještana, učenika i djelatnika.

Školsku sportsku dvoranu svečano su otvorili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Goričan Mario Moharić, ravnatelj Osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec te varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Izgradnja dvorane započela je 2013. godine te je tijekom godina bilo i nekoliko zastoja u izgradnji, ali već 2017. godine osigurana su sredstva kako bi ova dugo očekivana investicija konačno bila i dovršena. Ukupna vrijednost izgradnje dvorane je 13.663.455,47 kuna koju su zajedno osigurali Međimurska županija i Općina Goričan.

Ravnatelj OŠ Goričan Zlatko Varošanec u svom je govoru naglasio da se ponosi svojim učenicima, djelatnicima i različitim aktivnostima, posebice činjenicom što svake godine škola ima nekolicinu učenika na državnim natjecanjima. Istaknuo je da kod svakog učenika potiču razvoj pojedinačnih sposobnosti, radilo se to o matematici, jezicima, pjevanju, čitanju, sportu ili plesu.

„Dočekali smo dan kada možemo reći da Goričan ima modernu školsku sportsku dvoranu. Njenom izgradnjom dobivamo svi, a ponajviše oni koji su svojim trudom i upornošću osvajali europska i svjetska odličja u do sada skromnim i neprimjerenim uvjetima - mažoretkinje Goričana, oni koji predstavljaju Goričan kroz mnogobrojne sportske udruge i klubove, djeca koja će izrasti u dobre sportaše i ljude, ali i svi mještani za okupljanje na velikim kulturnim i zabavnim manifestacijama.“ - ponosno je poručio načelnik Općine Goričan Mario Moharić i istaknuo da dvorana ne bi bila dovršena da nije bilo odlične suradnje Općine i Županije kroz ovaj, ali i mnoge druge projekte poput općinske ambulante, obnove škole, rekonstrukcije prilaza starom graničnom prijelazu itd.

Svečanost otvaranja podržali su i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica načelnika Ines Bašnec, predsjednik Općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić, načelnici susjednih općina, ravnatelji međimurskih škola, predstavnici javnih udruga, poduzeća, vjerskih zajednica, političkog, društvenog i kulturnog života Međimurja te brojni mještani. 

U svojem obraćanju pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj navela je kako je predivno vidjeti sinergiju Općine, Županije i škole te je Goričan primjer da se u svakom mjestu može ostvariti san i kako se radi zajedno za isti cilj. „Želimo i moramo djeci pružiti priliku da napreduju, da se razvijaju, da isprobavaju nove tehnologije, sportske aktivnosti, a ova dvorana omogućava da se djeca razvijaju u najrazličitijim smjerovima.“ - naglasila je, a predsjednik Skupštine Mladen Novak čestitao na uspješno završenom projektu i poželio Goričankama i Goričancima da što više koriste dvoranu.

Program su vodile učenica 8. razreda Monika Kos i Aeksandra Ličanin dok je čast da prerežu vrpcu i službeno otvore dvoranu pripala učenicima Lei Varošanec i Leonu Vadlji.

„Najljepši je osjećaj kada učinite nešto što u drugima izazove osmijeh, zahvalnost ili sreću. Imam dojam da je ovo upravo takav trenutak. Toliko ste dugo čekali tu dvoranu da je bilo čak i malo nepovjerenja, no vaše puno srce i iskrena želja da Goričan ima sportsku dvoranu danas se konačno ostvarilo. Nastojimo što više olakšati mladima da budu uspješni, a to nam se vraća na najbolji mogući način - u proteklih godinu dana imamo 30 državnih prvaka.“ - istaknuo je župan Matija Posavec te dodao kako ovime priča ne završava, jer uskoro će krenuti i obnova škole.

Blagoslov nove dvorane udijelio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u pratnji župnika Josipa Drvoderića, Pavla Markača i Leonarda Logožara a u kulturno-umjetničkom programu predstavljeno je bogatstvo Općine Goričan te su svojim nastupima oduševili Zbor Osnovne škole Goričan, Mažoretkinje Goričan, Twirling klub Goričan, Puhački orkestar Goričan, mališani Dječjeg vrtića Ružica, Crkveni zbor Župe sv. Leonarda i KUD Goričan, kao i učenici OŠ Goričan sa svojim recitacijama i pjesmom. 

Nakon svečanog otvorenja dvorane posjetitelji su uživali u okusima tradicionalnih međimurskih jela koja su za njih pripremile udruge Općine Goričan, specijaliteta sa roštilja uz svirku grupe Dobre vibracije.