Regionalni turistički centar: Kampanja „Međimurci po Međimurju“ se nastavlja

Destinacija zdravlja i zemlja gdje je rođen dr. Rudolf Steiner su dva obilježja Međimurja kao regije, a samim time i dijela Međimurja. Zaštićeni prirodni predjeli, mjesta za teambuildinge, autohtona i tradicionalna jela, adrenalinski sportovi kao što su spust po Dravi, prezentacija ispiranja zlata, oživljavanje starih zanata i kulture samo su dio onoga što općine ravničarskog dijela Međimurja mogu ponuditi.

Kampanju „Međimurci po Međimurju“ Regionalni turistički centar u suradnji sa Turističkom zajednicom Međimurske županije započeo je početkom lipnja u želji da unatoč ne naklonjenoj situaciji za turizam sve ide u smjeru vizije razvoja turističke destinacije. Cilj je napraviti sinergiju na tržištu i dati priliku žiteljima Međimurja da upoznaju sve turističke lokacije koje ili već jesu ili su trenutni potencijal za turistički proizvod i uskoro će se naći u turističkim paketima otvorenim za cijelo tržište. 

U zadnjih mjesec dana ravni dio Međimurja je ugostio Udrugu žena Strahoninca i udrugu turističkih vodiča Međimurja koji su ujedno i budući partneri, ambasadori i kreatori ideja kako na zanimljiv način interpretirati baštinu regije. Plan izleta je povezao općine i gradove - Donji Kraljevec, Svetu Mariju, Donji Vidovec, Goričan i Prelog. U budućim paketima svoje će mjesto u itineraru zauzeti i sve druge općine regije. 

Na samom početku izleta posjetitelji i budući partneri u razvoju turističke destinacije su razmazili svoje nepce ukusnim delicijama kozjih proizvoda OPG-a Opor u Oporovcu.  Obitelj Zadravec je kroz priču o Japici i Mamici slikovito prezentirala svoju ponudu i zarazila sve prisutne da u svoje životne navike uključe kozje mlijeko, sir ili sirutku. 

Centar dr. Rudolfa Steinera koji je nositelj učenja, teoretskog i praktičnog dijela svega onoga što je Steiner stvarao i na kraju ostavio iza sebe bila je sljedeća točka izleta. U ovoj oazi dobrih ideja ravnateljica Centra Dijana Posavec u svom je izlaganju predstavila bitne značajke biodinamičke poljoprivrede i ostalih sekcija koje centar razvija. Također su bili predstavljeni svi prostori Centra i obnovljena rodna kuća dr. Rudolfa Steinera i na kraju jedna bogata i predivna eko-etno zbirka profesora Juraja Kolarića. 

Priča koja se u potpunosti slaže s dr. Steinerom jest Centar za posjetitelje Nekropola pod tumulima, odnosno grobnica iz davnih keltskih vremena. Goričanski župnik, ujedno povjesničar i uz to i slatkorječiv turistički pripovjedač Josip Drvoderić pretočio je priču arheoloških iskopina i povezao ju sa sadašnjim vremenom. Udruge su imale priliku upustiti se putovanju s narodom Kelti i saznati kako su živjeli, koji su im bili glavni dnevni zadaci i na koji način su ih, nakon ovozemaljskog života, njihovi najbliži sahranjivali. 

Da bi nastavili putovanje s pozitivnom energijom koja je bila prisutna od samoga početka, organizirani je ručak u Hotelu Golf u Donjem Vidovcu, općini poznatoj po zlatarskoj povijesti. Samo ispiranje zlata kako su preci žitelja te općine kao i okolnih općina imali običaj raditi, praktično su pokazali naši dravski zlatari i svi su imali priliku vidjeti i aktivno sudjelovati u toj povijesnoj aktivnosti. 

Šetnja se nastavila u gradu Prelogu po njegovoj predivnoj marini te je ista vodila do zadnje točke izleta. Direktorica Hotela Panorama, Dragica Domjanić, sa svojim je timom pripremila dobrodošlicu uz ugodnu kavicu, čaj i Steinerov kolač u Hotelu Panorama. Autorica samog kolača je više nagrađivana gastro umjetnica Slađana Herman.

Da bi se promijenio svijet potrebno je puno više nego sve znanje jednog čovjeka, ali ako povežemo ono što znamo svi zajedno tada smo puno bliži toj misiji. Stoga, vrijeme je da radimo, stvaramo i kreiramo zajedno.