U Goričanu počelo obilježavanje Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom - video prilog

Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom obilježen je danas, 8. siječnja 2020. godine u Goričanu. Naime, Hrvatski sabor 23. rujna 2005. godine proglasio je 9. siječnja spomendanom kao sjećanje na događaj u kojem je narod Međimurja demokratski odlučio da svoju budućnost vidi u državno-pravnoj vezi s ostatkom hrvatskog naroda.

Mnogi uzvanici, među kojima i župan Međimurske županije Matija Posavec te njegov zamjenik Josip Grivec, okupili su se zajedno s općinskim čelnicima, načelnikom Marijom Moharićem, zamjenicom načelnika Ines Bašnec, predsjednikom Općinskog vijeća Stjepanom Ribarićem i općinskim vijećnicima, ispred spomen-ploče palima u Goričanskoj republici te su minutom šutnje, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast poginulima u ovome važnome događaju ne samo za Goričan nego i šire. O stvarnosti i vjerodostojnosti Goričanske republike svjedoči i dokument pronađen u mađarskim arhivima iz studenoga 1918. godine čiji je prijevod u cijelosti pročitan na današnjem obilježavanju. Jedinstven je to povijesni događaj na koji su mještani Goričana iznimno ponosni.

„Spomendan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom važan je i za nacionalnu povijest, a poseban odjek ima u Goričanu s obzirom na to da su Goričanci odigrali važnu ulogu u događajima koji su prethodili odcjepljenju. Sjećanje na odcjepljenje moramo još značajnije obilježiti, posebice na nacionalnoj razini.“, naglasio je načelnik Mario Moharić, a župnik Josip Drvoderić iznio je kratki crkveni obred gdje su se svi prisutni pomolili za poginule.

„Goričanska republika, Velika narodna skupština koja je okupila 10 000 naših Međimuraca i donošenje Rezolucije kojom smo se odcijepili od mađarske vlasti jedinstveni su povijesni događaji, a sjećanjem na ova povijesna događanja čuvamo identitet Međimurja. Zahvaljujući našoj kulturi, međimurskoj popevki, običajima koje su naši ljudi njegovali, Međimurje je vraćeno pod hrvatsku vlast te nam je ostavljeno u nasljeđe da čuvamo jedinstvenost tih događaja kao što su to činili Međimurci početkom 20. stoljeća.“, zaključio je župan Matija Posavec

Ovome su događaju nazočili i članovi Zrinske garde Čakovec, ravnatelj Osnovne škole Goričan, ravnateljica Dječjeg vrtića Goričan, predsjednici udruga Goričana te brojni mještani.

Video prilog - Obilježavanje Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom u Goričanu 2020.