U Goričanu se pjeva već 333 godine: 95 LJETA CRKVENOG ZBORA ŽUPE SV. LEONARDA U GORIČANU

Ove  godine navršava se 95 godina kontinuiranog rada Crkvenog zbora župe sv.  Leonarda – Goričan, koji je 1925. godine osnovao tadašnji kantor  Andrija Lesinger. U toj prigodi na inicijativu župnika Josipa Drvoderića  u našoj župnoj crkvi snimljen je materijal od 20 pjesama, ponajprije  crkvenog liturgijskog sadržaja, koji je predstavljen javnosti uz Dane  općine Goričan i na dan zlatne mise preč. Leonarda Logožara. Zvučni  zapis napravio je Marko Lajtman, vlasnik studija „Jazbina“ u Maloj  Subotici, a grafički je omot CD-a pripremio Stjepan Lesinger.

U  Goričanu se pjeva već 333 godine. Naime, vizitator 1688. godine  spominje da u župi Sveti Juraj u Trnju svira orguljaš Nikola Križanić  koji stanuje u filijali Goričan. I s uspostavom nove župe Goričan 1789.  prvi župnik Adam Mezner vodio je brigu o crkvenom pjevanju te je u  njegovo vrijeme djelovao orguljaš Mirko Trazo, mladić rodom iz Legrada  koji „dobro pjeva i prilično svira orgulje“.


Početak  današnjeg zbora vezan je uz župnika Ivana Kengjelića i orguljaša  Andriju Lesingera, koji su na krilima cecilijanskog pokreta željeli  odgovoriti na poziv Crkve da se u liturgiju uvede pučka crkvena  popijevka. U ostvarenje te ideje uključili su se i mnogi svećenici iz  Međimurja od Ignacija Lipnjaka, preko Juraja Lajtmana pa do Vinka  Žganca. Oni su i sami bili zborovođe i vrsni orguljaši, ali su i mnoge  nadarene mladiće i djevojke poslali u Celje u privatnu Orguljašku školu  Karla Bervara, da bi oni postali vrsni orguljaši u Međimurju: Florijan  Andrašec, Ivan Mustač, Andrija Lesinger…

Posljednjih  petnaestak godina zbor broji tridesetak članova, a vodi ga kantorica  Danijela Špoljarić. Neki pjevači pjevaju u zboru dugi niz godina.

Osim  pjevanja na misnim slavljima, zbor redovito sudjeluje na Festivalu sv.  Cecilije u Varaždinu te na humanitarnim koncertima „Marijini obroci“ u  Svetom Jurju u Trnju. Također bilježi gostovanja u drugim župama – od  Međimurja, Zagorja do Zagreba i susjedne nam Slovenije.

Sam zbor također organizira koncerte i ugošćuje druge zborove u našoj župi Goričan.

Repertoar  zbora je vrlo šarolik; od jednostavnih pučkih pjesama i šansona do  zahtjevnijih liturgijskih korala i zborskih pjesama.

Krajem trećeg mjeseca  godine  2019. velikim angažmanom gđe. Petre Malović, kantorice Danijele  Špoljarić kao i župnika Josipa Drvoderića osnovali smo dječji zbor  „Abba“ u kojem pjeva tridesetak djece.

Povremeno  pjevaju na misnim slavljima i druže se svake subote uz pjesmu i igru.  Oni su budućnost zborskog pjevanja u Župi, a na ovom nosaču zvuka  otpjevali su dvije pjesme; baš onako – dječji.

U  nedjeljno predvečerje, 5. srpnja 2020. nakon sv. Mise predstavljen je  prvi nosač zvuka ovog našeg zbora. Program predstavljanja vodila je  Anica Čerepinko, a o CD-u su govorili kantorica Danijela Špoljarić, mo  Anđelko Igrec i prof. emeritus dr. Stjepan Hranjec, kao i mjesni župnik  Josip Drvoderić.

Kantorica  Špoljarić progovorila je o ovom velikom djelu koje je ostvario zbor i  izazovu koji je prihvaćen od strane svih članova, te je ovaj CD sa 17  pjesama ugledao svjetlo. Mo Igrec osvrnuo se na sadržaj CD-a, tj. na  pjesme od crkvenoslavenskog Veličaj na početku CD-a, do božićne i  uskrsnih pjesama koje se pjevaju u najradosnijem dijelu crkvene godine,  pa do dviju svjetovnih popijevaka Klinčec stoji pod oblokom i Protuletje  nam dohaja. Mo Igrec je naglasio sklad koji je ostvaren ovim CD-om, a  koji sklad ovaj zbor ostvaruje svakim pjevanjem na sv. Misi, od običnog  dvoglasja do troglasja i četveroglasja. Prof. emeritus dr. Stjepan  Hranjec progovorio je o pjesmama u čast svetih zaštitnika: Florijana,  Ivana i Leonarda, kao i općenito o spričavanjima koja su koristili naši  kantori diljem Međimurja da bi kroz melodiju i tekst progovorili o nekom  događaju kao što je to npr. smrt, rođenje, svadba ili tragedija koja je  Goričan zadesila 1944. kada je 100-tinjak Goričana odvedeno u Stari  grad Čakovec. O tom tragičnom događaju kantor Lesinger ispjevao je  pjesmu, koju je narod primio veoma emotivno, pa je župnik Ošlaj zabranio  da se ubuduće izvodi na godišnjicu tog tragičnog događaja! Župnik Josip  Drvoderić je zahvalio svim dobročiniteljima koji su pripomogli  izdavanju CD-a! Sam zbor otpjevao je tri pjesma s CD-a, a i dječji zbor  „Abba“ jednu svoju pjesmu „Velik si“! (Josip Drvoderić)