U Muzeju Međimurja Čakovec ove se godine u Noći muzeja predstavila općina Goričan

Noć muzeja je manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva a to je provođenje aktivnosti kojima se potiče na prepoznavanje muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza, razvijanje znatiželje kao motiva za posjet muzeju ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.

Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati do 01 sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove diljem Republike Hrvatske.

Ove, 2016. godine, u jedanaestoj Noći muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec svojom bogatom kulturno - povijesnom baštinom predstavila se općina Goričan.

Svečano otvorenje Noći muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec započelo je u 18 sati u Izložbenom salonu gdje je nastupio veliki zbor OŠ Goričan s pjesmama Vuprem oči, taktilnom pjesmom te Pjesmom mira. Načelnik Općine gosp. Mario Moharić pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što se ove godine u Muzeju Međimurja Čakovec predstavlja upravo općina Goričan. U jednoj su se posebnoj dvorani prikazivali kratki filmovi o Goričanu. Nakon svečanog otvorenja u Dvorani za svečane namjene uz tamburaški sastav OŠ Goričan priređen je domjenak za posjetitelje gdje su bogate i ukusne delicije priredile članice Kulturno umjetničkog društva općine Goričan domaćim tradicionalnim štrucama, kuružnjačama, klipićima, kiflicama i drugim kolačima. Za poplaviti grlo pobrinuli su se vinari Kocijan sa svojim vrhunskim vinima. U 19:30 sati u atriju Starog grada brojne posjetitelje zabavile su mažoretkinje iz Goričana te mažoret iz Twirling kluba Goričan. Uz nastup Puhačkog orkestra Goričan prisutni su i zaplesali. Oko 21 sat u Izložbenom salonu članovi Kulturno umjetničkog društva općine Goričan pokazali su okupljenima ono što najbolje znaju a to su međimurske pjesme i plesovi. Na kraju programa igrokaz „Mito“ u izvedbi Kulturno umjetničkog društva Goričan zabavio je i nasmijao okupljene.

Tijekom cijele noći obiteljska poljoprivredna gospodarstva izlagala su svoje proizvode pa su tako posjetitelji mogli kušati sokove i likere od aronije - OPG Dominić, prirodnu rakiju, domaće bučino ulje - OPG Lepoglavec te ekološku proizvodnju - prerađevine od tikve i batata - OPG Hranjec. Izložba radova Umjetničko likovne udruge „Slika“ općine Goričan bila je postavljena cijele večeri te su njezini članovi posjetiteljima i zainteresiranima vrlo rado opisivali slike i tehniku kojima su nastale. Također, Kulturno umjetničko društvo Goričan na svom je štandu izložilo specijalne nošnje te stare predmete. Kako bi ulaz u sam Muzej ali i atrij Staroga grada bio što svečaniji pobrinuli su se članovi Cehovskog društva Goričan koji su svijećama ukrašenima cvijećem ponosno stajali i dočekivali goste u ovoj posebnoj i vrlo važnoj noći za općinu Goričan.

Galerija slika: