UZLET OPĆINE GORIČAN

Općina Goričan proteže se na 21,5 km2 te je smještena uz samu granicu s Mađarskom. Iako zadnja postaja  kad se putuje prema Mađarskoj i mjesto koje nije usputno kako bi se stiglo na neko drugo odredište ono je svoj potencijal prepoznalo u turizmu. Općina Goričan je u procesu provedbe dva velika INTERREG projekta. 

Jedan od njih spojilo je  izvrsno partnerstvo Mađarske – Hrvatske naziva „Sustainable water tourism along Mura and Drava river“ (akronim: Two Rivers one Goal). Projekt je to koji obuhvaća uređenje turističko sportsko rekreacijskog centra uz ribnjak u Goričanu. Podrazumijeva uređenje pješačko – biciklističkih staza (novih i djelomično postojećih), opremanje višenamjenskog igrališta, igrališta za fitness koja će doprinjeti bogatijoj ponudi sportskog sadržaja mjesta. Vanjska rasvjeta oko jezera, rub staza, budućih sportskih terena te parkirališta.Sadašnji autohtoni izgled područja oko ribnjaka, koje se planira urediti ovim radovima, neće se narušiti već će se zadržati i dopuniti dodatnim sadržajima.Zahvaljujući spomenutim aktivnostima osigurat će se razvoj novog, konkurentnog i održivog turizma čija će se ponuda bazirati na postojećim prirodnim i kulturnim resursima. Aktivnosti će obogatiti atraktivnost regije i povećati broj turista. 

Drugi veliki projekt je projekt Slovenija – Hrvatska naziva „Kulturna dediščina kot temelj za razvoj trajnostnega turizma/ Kulturna baština kao temelj razvojaodrživog turizma (akronim: Prebujanje/Buđenje). Cilj ovoga projekta je doprinijeti održivom razvoju turizma u slovenskom i hrvatskom pograničnom području diverzifikacijom, unapređenjem i jačanjem konkurentnosti postojećih kulturno – turističkih sadržaja u regiji. Najvažnije aktivnosti koje će se provoditi na području Općine Goričan u sklopu ovog projekta su arheološka istraživanja i opremanje arheoloških lokaliteta i kulturnih dobara „Župnikov vrt“ i „Nekropola pod tumulimaII“ te uspostava Regionalnog turističkog centra (RTC) uz granični prijelaz Goričan.

Istraživanja „Župnikov vrt“ i „Nekropola pod tumulima II“ predstavljat će temelj za daljnju prezentaciju lokaliteta, njihovo stavljanje u funkciju i njihovo uključivanje u prekograničnu kulturno-turističku ponudu te privlačenje turista u regiju. 


Jedan od ključnih faktora za uspješnu realizaciju projekta predstavlja i suradnja Općine Goričan sa ostalim projektnimpartnerima Općinom Šentilj, Turističkom zajednicom Međimurske županije te Zavodom za turizam Maribor – Pohorje, koji su u fazi priprema novih zajedničkih projekata.


Gore navedene informacije potvrđuju uspješnost povlačenja sredstava iz Eu fondova. Naime, Općina Goričan poznata je kao općina koja je najuspješnija u povlačenju tih sredstava. 

U tijeku je prijava na program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za nastavak izvođenja radova na sportskoj dvorani ukupne vrijednosti 2.200.000,00 kuna. Isto tako Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja prijavljen je projekt izrade projektne dokumentacije sustava oborinske odvodnje vrijednosti projekta 462.000,00 kuna. Ove godine iz Fonda za zaštitu okoliši očekujemo 4,5 milijuna kuna za Dom kulture i 2,5 milijuna kuna za Osnovnu školu Goričan koju je kandidirala Županija.

Usprkos svemu Općina najviše cijeni svoje ljude. Svoje mještane koje uključuje u rad i aktivnosti koliko i gdje god je to moguće. Prema zadnjem popisu stanovništva Općina Goričan broji 2. 823 mještana. Načelnik Mario Moharić svoju zahvalnost i poštovanje iskazao je svim uzrastima različitim gestama. Tradicija je da se za blagdane dijele božićnice i uskrsnice, da se pomogne potrebitima poklon paketima, najmlađe obraduje darovima, a onima koji su se odlučili za put visokog obrazovanja iskaže podrška. Činjenica je da na mladima svijet ostaje te je Općina Goričan ponosna što se može pohvaliti sa čak osamdesetak studenata koji su se odlučili za taj put.

Također, ponosni smo i na naše pretke koji su sudjelovali u osnutku zvanične „Goričke republike“. Gorička republika bila je osnovana s noći 3. na 4. studeni 1918. godine. Predstavljala je vlastiti oblik samozaštite protiv ondašnje mađarske vlasti. Djelovala je do 14. studenog iste godine, a ove godine obilježavamo njezinu obljetnicu kako bi odali počast svima onima koji su dali svoj doprinos povijesnom događaju važnim za našu Općinu.

Kako kaže poznata pjesma Kulturnog – umjetničkog društva Goričan, „Na Ivanje v Goričeni prošćenje“  lipanj je mjesec koji je obilježen rođenjem sv. Ivana Krstitelja i proštenja u sklopu Dana Općine. Obogatiti višednevni  program zadaća je koja je pripala mjesnim udrugama. Na području općine Goričan djeluje dvadesetak udruga, a jedna od vodećih prilikom organizacije Dana Općine je upravo KUD koji je nakon fašnika i „Goričkih svati“, već krenuo u pregovore sa brojnim folklornim skupinama kako bi posjetiteljima osigurao širok spektar raznolikih nastupa.

Ivanje te „Gorički svati“ svakako su manifestacije koje vrijedi posjetiti. One su pokazatelj jedinstvenosti, kreativnosti, tradicionalnosti te predanosti starim običajima našega mjesta. Već više od pola stoljeća u Goričanu se održava tradicionalni fašnik  pod nazivom „Gorički svati“. Turistička menifestacija koja promocijom tradicije našega kraja okuplja veliki broj sudionika te predstavlja tradicijski događaj. Gorički svati održavaju  se u mjesecu veljači. Njihova posebnost izražena je u zamjeni uloga glavnih aktera.  Žene dobivaju ulogu muškaraca, a muškarci ulogu žene. Način predaje mladenke ili kako mi to nazivamo „sprečavanje“ te naša „peča“ odnosno dio narodne nošnje potvrđuju priču jedinstvenosti.

Na području Općine djeluje Dječji vrtić „Ružica“ kojeg pohađa 75 djece te Osnovna škola Goričan koju pohađa 173 učenika. U sklopu zagrade Općine smještena je  i knjižnica i čitaonica koja broji 300 aktivnih članova. Nažalost bilježimo negativan prirodni priraštaj sa tek 13 novorođenčadi u odnosu na 30 umrlih. Svake godine  kada se skupi određeni broj novorođenčadi Općina izdvoji sredstva te ih djeli  roditeljima u obliku potpore za njihovu novorođenu djecu.