15. lipnja – Međunarodni dan PROTIV nasilja nad starijim osobama

Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad starijim osobama koji se obilježava 15. lipnja, u organizaciji Centra za pomoć u kući Međimurske županije, stručni djelatnici Centra za socijalnu skrb, Podružnica Obiteljskog centra Čakovec održat će predavanje sa prigodnom prezentacijom na navedenu temu.

Predavanje će se održati u utorak, 15. lipnja, u prostorijama Klubova za starije osobe  u  Goričanu, s početkom u 10 sati.

Oblici nasilja nad starijim osobama, odnosno slučajevi nasilja, pored fizičkog, podrazumijevaju psihičko i emocionalno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, ali i financijsko zlostavljanje, te zanemarivanje starijih osoba.

Vrlo je važno kontinuirano štititi starije osobe od bilo kakve vrste navedenog i sličnog nasilja.

Važno je usmjeriti pažnju na probleme i potrebe starijih osoba, surađivati sa nadležnim institucijama u otkrivanju i otklanjanju uzroka nasilja radi poboljšanja efikasnosti u radu istih, sve u cilju pružanja zaštite, pomoći i podrške starijim osobama.

Centar poziva starije i stare žitelje Međimurske županije, poziva sve koji su i slučajni svjedoci nasilja nad starijim osobama, da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja prema njima, ističući da oni imaju pravo na siguran i dostojanstven život.