200 godina kapele Sv. Florijana u Goričanu

Povodom blagdana Sv. Florijana, čestitku je vatrogascima uputio načelnik općine Goričan Emanuel Sinković

„Malo je ljudi spremno žrtvovati svoje slobodno vrijeme i biti odvojen od obitelji, kako bi pružili nešto zajednici. Vatrogasci to rade kontinuirano, oni su uvijek tu i nikad ništa ne traže zauzvrat. To je poticaj da kontinuirano pružamo podršku daljnjem razvoju vatrogastva. Hvala svim gorčenskim vatrogascima na svemu što čine! Čestitam vam vaš dan!“

Na najvišoj točki Goričana, kao jezgro sela, locirana je kapela Sv. Florijana. Izgrađena je 1822. godine, točnije dovršena te godine jer ispod kipića sv. Florijana u niši kapelice čitamo: AN.4.MAIUS&821. Na mjestu kapele prije je stajao samo kip sveca a mještani su kapelu podigni u znak zavjeta. Čin zavjeta posvjedočuje o čestim požarima kuća koje su većinom bile drvene i pokrivene slamom. U prvotnoj graditeljskoj postavi kapela je bila dimenzija 6x4 m s malim tornjem, s oltarnom slikom na platnu i daščanim krovom. Godine 1893. kapela je obnovljena, izgrađen je novi toranj, a 1923. nabavljena su dva nova zvona. Kapela je popravljena i preuređena 1936., a isto tako su određeni zahvati oko uređenja obavljeni i 1955. Godine 1969. obnovljena je temeljito pa je ponovno blagoslovljena.

Danas je uređena kapela prepoznatljiv simbol starije naseobne jezgre Goričana, kao i njegova i prostorna ali i vizualna dominantna mjesta koja sa župnom crkvom Sv. Leonarda predstavlja skladnu cjelinu.