Festival u sklopu projekta

Slovenski partneri, predstavnici Općine Šentilj i Zavoda za turizam Maribor – Pohorje, boravili su u petak 10. svibnja 2019. u Goričanu. Doputovali su u popodnevnim satima i razgledali izložbu u Regionalnom turističkom centru na Graničnom prijelazu Goričan. Nakon toga, u samom Goričanu razgledali su arheološke lokalitete "Župnikov vrt" i kulturno dobro "Nekropola pod tumulima II". Razgledali su i župnu crkvu sv. Leonarda iz 18. stoljeća. Upoznati su s podacima da su povijesna istraživanja na arheološkim lokalitetima Međimurja pokazala da su prostor na području današnjeg Goričana ljudi naseljavali još u brončanom dobu. Najljepši primjerci kulture potječu iz starijeg željeznog doba, razdoblja od oko 7. do 5. stoljeća pr. n. e. Riječ je o posudama s figuralnim prikazima animalnog svijeta, otkrivenima u nekropoli. Nakon obilaska i prezentacije vrijednih arheoloških lokaliteta, gosti su se uputili na prezentaciju tradicijskih kulturnih i kulinarskih vrijednosti i nastavili daljnje druženje uz prigodni program. 

Idući festival u sklopu projekta "Prebujanje/Buđenje" održat će se 8. lipnja 2019. godine u organizaciji slovenskih partnera u Šentilju. 


Naziv projekta: Kulturna dediščina kot temelj za razvoj trajnostnega turizma / Kulturna baština kao temelj razvoja održivog turizma (br.ugovora: SLO-HR234)

Akronim: Prebujanje/Buđenje 

Projekt je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, putem Programa suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. (broj poziva: HUHR/1601)

Vodeći partner na ovom projektu je Općina Goričan, dok se kao projektni partneri pojavljuju Općina Šentilj, Turistička zajednica Međimurske županije i Zavod za turizam Maribor – Pohorje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 988.743,19 EUR, dok je sufinanciranje Europske unije 85%, odnosno 840.431,69 EUR. Ukupni prihvatljivi troškovi Općine Goričan su 468.137,50 EUR

Projekt se provodi u razdoblju od 01.08.2017. do  31.07.2019. godine, odnosno 24 mjeseca.