VIDEO Zajedništvo, druženje i zabava povodom Dana Općine Goričan 2022.

VIDEO Trodnevno obilježavanje Dana Općine Goričan, obilježeno zajedništvom, druženjem i veseljem.
Dani općine Goričan 2022. godine započeli su u petak, 24. lipnja svečanom sjednicom Općinskog vijeća, otvorenjem zgrade javne namjene na Šuderici te koncertom kraljica hrvatskih devedesetih - Mineom, Ivanom Banfić i Ellom. Šuderica je u večernjim satima pod svjetlima reflektora postala pravo mjesto za plesni maraton i party kakav je nekad bio.

U subotu, 25. lipnja u 10 sati na graničnom prijelazu Goričan zasađeno je stablo prijateljstva za ranjenu Ukrajinu a od 13 sati na dalje započelo je gastronomsko natjecanje udruga koje djeluju na području Općine Goričan pod nazivom „Kulinarske tajne Gorčkih udruga“. Trinaest udruga iz Goričana i gosti iz Hrvatske ali i Mađarske pokazali su svoje kulinarske vještine. Bilo je tu raznih jela a najbolje su ocijenjene pretepene mahune spremljene od članova KUD-a Goričan te Udruge umirovljenika. Drugo mjesto osvojila je mađarska udruga Kapljice za nogice i buncek, na trećem mjestu bio je Puhački orkestar Goričan s bogračem, a četvrto mjesto pripalo udruzi Sport za sve koja je, uz pomoć gostiju iz Selnice, Plešivice i Baranje, pripremila trgance sa zeljem i čobanac. Nagrade za peto i šesto mjesto pripale su udruzi Prijatelji za kotlovinu te Savjetu mladih koji je pripremio hamburgere.

Paralelno s krčkanjem hrane u loncima održavale su se sportske igre za djecu i roditelje te malonogometna utakmica mješovitih momčadi. 

U 14, odnosno 19 sati održali su se koncerti Limene glazbe Goričan te Puhačkog orkestra Goričan koji su slavili obljetnice svoga postojanja. Uz članove Limene glazbe Goričan povodom 120. obljetnice zasvirali su i njihovi glazbeni prijatelji iz Limene glazbe Nagykanisze, dok je nešto kasnije na sličan način obilježena i 25. obljetnica Puhačkog orkestra Goričan uz koji su nastupili i Puhački orkestar iz Ludbrega te nekoliko članova Big banda Čakovec.

Na kraju dana uslijedila je večernja fešta uz DJ Alana i Noćnu smjenu, a vrhunac programa je bio nastup legendarnog Vlade Kalembera i Srebrnih krila.

Nedjelja je započela Svetom misom u 10.30 sati te se nastavila zanimljivim kulturnim programom na Šuderici. Znatiželjni i hrabri posjetitelji mogli su se okušati u streličarstvu a zatim je uslijedio nastup najmlađih Mažoretkinja iz Goričana kojima je ovo bio prvi javni nastup. Oduševile su publiku i dobile veliki pljesak podrške. Na punktu odmah tik uz ove kulturne sadržaje gorčku međimursku tursku kavu s rumom i jajetom pripremala je Mateja Munka, mlada baristica srebrna s prošlogodišnje 34. međunarodne konferencije i natjecanja udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola.

Središnji događaj nedjeljnoga dana bio je festival plesa, pjesme i glume koji je započeo mimohodom sudionika od Doma kulture pa sve do Šuderice gdje su pokazali svu ljepotu baštine različitih hrvatskih i mađarskih krajeva. Sudjelovali su: KUD „Kaštel“ Pribislavec (folklor i dramska skupina), KUD Cret (folklorna i muška pjevačka skupina), KUD Strmec (folklor), KUD „Mijo Stuparić“ Velika Ludina (folklor) te gosti iz Mađarske Pjevački zbor „Ružmarin“ Murakeresztur i KUD Sumarton (folklorna i mješovita pjevačka skupina).

Ugodno druženje nastavljeno je do kasno u noć uz Tamburaški sastav „Vragolani“.

Trodnevno obilježavanje Dana Općine Goričan s bogatim programom ovime je privedeno kraju. 

„Srce mi je puno kad vidim da su naši mještani zadovoljni svime što smo pripremili i drago mi je što čujem mnogo pozitivnih komentara. Stvarno smo se potrudili organizirati uistinu bogat program, u čemu je sudjelovala ekipa od stotinjak ljudi, a vidjeli ste da su u program bile uključene praktički sve naše udruge. Zbog toga ni meni nije bilo teško raditi s njima od jutra do sutra da sve bude u redu i takvo nam zajedništvo uvelike pomaže u svemu što činimo za bolje sutra našeg Goričana“ zaključio je načelnik Sinković.