JAVNI POZIV mještanima koji su u mogućnosti i žele pružiti vlastiti smještaj izbjeglim osobama iz Ukrajine

Općina Goričan poziva svoje mještane koji su u mogućnosti i žele pružiti vlastiti smještaj osobama koje su uslijed rata u Republici Ukrajini morale napustiti svoje domove i svoje utočište i sigurnost potražiti u Republici Hrvatskoj da se jave u Upravni odjel Općine Goričan, osobno, putem telefona na broj 040/602-280 ili putem mail-a suradnik@gorican.hr i da navedu najmanje sljedeće podatke:

-naziv objekta (kuća, vikendica ili sl.)

-kapacitet objekta za smještaj (broj mogućih kreveta),

-adresu

-vlasništvo

-informaciju da li vlasnik objekta ustupa smještaj besplatno ili uz nadoknadu (ukoliko se traži nadoknada molimo navesti da li se traži refundiranje režijskih troškova ili sl.)

Molimo mještane da prijavljuju objekte koji sadrže minimalne uvjete za život: smještaj, grijanje, tuširanje, sanitarni čvor, mogućnost kuhanja.

Da bi Vam olakšali odluku, pretežito se radi o majkama sa djecom.

Načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković osobno je otputovao na mađarsko-ukrajinsku granicu kako bi pomogao izbjeglim osobama i dobio točne informacije na licu mjesta.

Do sada je Ukrajinu napustilo oko milijun ljudi u susjedne države, dok je trenutno ukrajinsko- mađarsku granicu prešlo 116.000 izbjeglih osoba i taj se broj svakodnevno povećava.  Većina njih će nastaviti dalje za srednju ili zapadnu Europu i već znaju kamo idu dok će za preostalih cca 10% njih biti potrebno potpuno zbrinjavanje poput pronalaska smještaja te ostalih sredstava za život. Imaju besplatan prijevoz vlakom od granice do Budimpešte pa sve do Nagykanizse koja je udaljena 20-ak km od Goričana. Trenutno se očekuje treći val dolaska izbjeglih osoba od kojih će nekolicina sigurno proći kroz GP Goričan.

Sada je pravi trenutak da ZAJEDNO djelujemo, pokažemo naklonost i humanost prema izbjeglim osobama, pogotovo kada se radi o djeci i obiteljima koji su morali napustiti domove.

Za sva pitanja i pomoć, obratite se u Upravni odjel Općine Goričan, osobno, putem telefona na broj 040/602-280 ili putem mail-a suradnik@gorican.hr.

Hvala svima!