Kapitalni projekt Općine Goričan – potpisan ugovor o dodjeli 7,4 milijuna kuna za novi Vatrogasni dom

Općini Goričan odobrena je bespovratna potpora za gradnju Vatrogasnog doma vrijednog preko 7,4 milijuna kuna čime će vatrogasci konačno dobiti primjeren prostor za sve svoje potrebe. Novi dom će biti na raspolaganju i svim mještanima s obzirom da će se u konferencijskoj dvorani u sklopu doma organizirati i razna tematska predavanja i radionice. Sredstva su dobivena iz Programa ruralnog razvoja, a projekt uskoro kreće u realizaciju što je potvrđeno potpisivanjem ugovora s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 13. travnja 2022. godine uručila ugovor općinskom načelniku Emanuelu Sinkoviću. Ugovor su potpisali ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić i načelnik općine Goričan Emanuel Sinković, pri čemu je Općini Goričan odobrena potpora veća od 7.4 milijuna kuna, a zahvaljujući odobrenim sredstvima Općina će dobiti obnovljenu i opremljenu postojeću zgradu s garažom.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Goričan tako će napokon svu opremu i vozila imati na jednom mjestu kako bi brže i adekvatnije bili spremni za intervencije.

Načelnik Sinković zadovoljan je što je izgradnja i opremanje doma sve bliže, te navodi kako je ovo jedan od kapitalnih projekata Općine Goričan.

- Konačno EU fondovi mijenjaju Goričan! Iznimno mi je drago istaknuti da je dodijeljena potpora 100% bespovratna u iznosu većem od 7.4 milijuna kuna čime je Vatrogasni dom još jedan korak bliže realizaciji. Slijedi raspisivanje nabave za odabir izvođača radova, rok za završetak radova je maksimalno 3 godine. Važno je za istaknuti kako odobrena sredstva prvo trebamo sami isfinancirati i opravdati, a sredstva će biti vraćena i isplaćena tek nakon što nadležno tijelo potvrdi da su sredstva namjenski utrošena prema svim primjenjivim pravilima i procedurama. Pred nama je izuzetno težak period pogotovo iz aspekta divljanja tržišnih cijena, međutim riječ je o prijeko potrebnom i vrijednom projektu s ciljem osiguravanja kvalitetnih uvjeta za rad dobrovoljnih vatrogasaca. U posljednje vrijeme sve smo svjesniji koliko je važan sustav civilne zaštite, a velik dio tog sustava čine vatrogasci koji svojim dobrovoljnim radom i zalaganjem rade na sigurnosti naših mještana. Novim vatrogasnim domom želimo im se odužiti za sve što čine brinući o našoj sigurnosti – izjavio je načelnik Sinković dodavši kako će posao koji vatrogasci i inače obavljaju vrlo profesionalno, sada biti na još većoj razini.

Da je riječ o kvalitetnom projektu aktualne općinske uprave govori i podatak da se na inicijalnoj listi nalazi na prvom mjestu među 116 prijavljenih projekata s najvećim brojem bodova nakon evaluacije i ocjenjivanja svih spomenutih projekata.

Ovakvim projektima Općina Goričan pokazuje da slijedi zacrtan put za što je prije gotovo godinu dana i dobila povjerenje mještana.