Najava proslave Lenartovog u Goričanu 2022.

U nedjelju, 6. studenoga 2022. godine proslavom Lenartovog u Goričanu obilježiti će se 120. godišnjica postojanja Limene glazbe Goričan te 104. godišnjica Goričanske republike. Okupljanje će biti u 9:30 sati na Trgu svetog Leonarda nakon čega će se položiti vijenac i upaliti svijeće kod spomen-ploče poginulima u događanjima u studenome 1918. godine u Goričanu. U ovome će, uz predstavnike Općine, sudjelovati i Limena glazba Goričan, Limena glazba Letenye, KUD Goričan, DVD Goričan, Cehovsko društvo sv. Leonarda Goričan, župni caritas „Betanija“ te Zrinska garda Čakovec. 

Okupljeni će, potom, zajedno u povorci krenuti put crkve sv. Leonarda u kojoj će u 11:00 sati početi proštenjarska sveta misa koju će predvoditi vlč. prof. dr. Nenad Malović uz suslavljenje ostalih svećenika iz Preloškog dekanata i župe Goričan. Nakon mise, u podne, svoj kulturno-umjetnički program izvesti će članovi Limene glazbe iz Goričana i Letenya, crkveni zbor župe sv. Leonarda, izložiti će se i radovi učenika OŠ Goričan – njihovo viđenje Goričanske republike, koje će pripremati zajedno s učiteljem Emanuelom Varovićem. Prigodnim recitacijama učenika prisjetiti ćemo se ovog tako važnog povijesnog događaja za Goričan ali i cijelo Međimurja - Goričanske Republike. O tome će govoriti prof. emeritus dr. Stjepan Hranjec te prof. dr. Juraj Kolarić.

 U 13:00 sati u Pastoralnom centru biti će otvorenje izložbe fotografija „120 godina Limene glazbe Goričan“ a nakon toga domjenak za sve uzvanike u Domu kulture Goričan.

Veliki je ovo događaj za naše mjesto, stoga vas uz rečenicu jednog mještanina Goričana koji je rekao: „Žal mi je bilo dok su nam zeli zvone, ali sam bil srečen jer smo meli svoju Republiku“ pozivamo da svojim prisustvom uveličate ovu manifestaciju.