Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava svake godine 14. studenog, protekle subote 12. studenog u centru Goričana djelatnice ordinacije opće/obiteljske medicine ambulante u Goričanu, Tonja Haničar dr. med i Petra Farkaš bacc. med. techn. su našim mještankama i mještanima mjerile šećer i krvni tlak te odgovarale na brojna pitanja zainteresiranih mještana kako bi se podigla svijest o šećernoj bolesti.

Ovu vrijednu akciju i inicijativu svojim prisustvom podržali su i načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković i predsjednik Općinskog vijeća Petar Baksa.

Svjetski  dan šećerne bolesti najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o  šećernoj bolesti. Obilježava se od 1991.g. na inicijativu Međunarodne  dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti-tihog ubojice  modernog doba.

Svjetski dan šećerne  bolesti obilježava se 14. studenog na rođendan Fredericka Bantinga koji  je zajedno s Charlesom Bestom prije 100 godina uspješno izolirao hormon  inzulin, jedan od najvažnijih otkrića u liječenju šećerne bolesti.  Otkriće inzulina promijenilo je svijet. Inzulin je od tada spasio  milijune života i smatra se jednim od najvećih medicinskih dostignuća  svih vremena. Otkrićem inzulina i njegovom komercijalnom proizvodnjom  šećerna bolest od smrtne postala je kronična bolest.

Svjetski dan šećerne bolesti prepoznatljiv je po plavom krugu, simbolu šećerne bolesti. Plavi krug predstavlja jedinstvo globalne zajednice i odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti.

Prema  podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) iz 2021. u svijetu od  šećerne bolesti boluje 537 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a  procjenjuje se da će taj broj do 2030. godine narasti na 643 milijuna,  odnosno na 783 milijuna do 2045. godine. U Europi od šećerne bolesti  boluje 61 milijuna odraslih osoba (20 do 79 godina).

  • 1 od 10 odraslih (20 do 79 godina) osoba u svijetu ima šećernu bolest
  • 1 od 2 osobe sa šećernom bolešću ostaju nedijagnosticirane
  • Tri četvrtine osoba sa šećernom bolešću u radnoj su dobi
  • 1 od 5 osoba sa šećernom bolešću ima više od 65 godina
  • 541 milijuna odraslih osoba (20 do 79 godina) u svijetu, ima poremećenu toleranciju glukoze (IGT) i u visokom su riziku od razvoja šećerne  bolesti tipa 2 
  • svakih 5 sekundi jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti

Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika. Budući da jedan od dvoje oboljelih u svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje su ključni u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima su stoga od velike važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

U Republici Hrvatskoj je 2021. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327.785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti i procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih preko 500.000.