Održan četvrti sastanak projektnih partnera u sklopu projekta

U utorak, 6. srpnja 2021. godine, održan je četvrti sastanak projektnih partnera u Goričanu koji se održao u sklopu prekograničnog projekta Two Rivers one Goal II. 

Osim domaćina, načelnika općine Goričan Emanuela Sinkovića, sastanku su nazočili i predstavnici ostalih partnera - načelnica općine Donji Vidovec Bojana Petrić, načelnik općine Legrad Ivan Sabolić te načelnica općine Tótszerdahely Viktória Havasi. Prisustvovala je i dr. Nagy Arpad Dezsone koja je predstavnica Mura Regije EGTS i zamjenik župana Josip Grivec koji je ujedno i predsjednik predmetne grupacije. 

Tvrtka LEOTA PROJEKTI d.o.o. pruža tehničku podršku Općini Goričan prilikom provedbe projekta, a na sastanku su prisustvovale direktorica tvrtke Leonarda Tarandek te suradnice na projektu.

Predstavnici općina partnera iznijeli su kratko izviješće o dosadašnjim obavljenim aktivnostima u sklopu projekta te opisali planove i aktivnosti koje još imaju u planu. 

Načelnik općine Goričan Emanuel Sinković iznio je plan budućih aktivnosti te stanje trenutnih radova na izgradnji turističkog objekta na Ribnjaku – „Šoderici“. U mjesecu travnju 2021. godine započeli su radovi na izgradnji objekta na Turističko-rekreativnom centru Ribnjak koji se nalazi na „Šuderici“ u Goričanu. Ovaj turistički centar služit će kao info točka za turiste, ali će biti uređen kao izložbeni i interpretacijski centar kojemu je cilj poboljšati ponudu za sve posjetitelje Šuderice. Zgrada će u prizemlju imati multimedijsku/prezentacijsku dvoranu, dok je na katu planiran izložbeni prostor, odnosno etnografska zbirka. Posjetitelji objekta će za vrijeme obilaska Ribnjaka moći uživati na natkrivenoj terasi u sklopu interpretacijskog centra. Planirani završetak radova je u mjesecu studenome 2021. godine.

Predstavnici općine Tótszerdahely prezentirali su aktivnosti u sklopu radova na nadogradnji umjetnog jezera u Tótszerdahelyu te su ujedno iznijeli plan putovanja u Dolinu Soča. Planirani obilazak na studijsko putovanje u Soču je u mjesecu kolovozu 2021. godine ukoliko će epidemiološka situacija u Hrvatskoj, Mađarskoj te Sloveniji biti povoljna.

Predstavnici Mura Regije EGTS predstavili su svoje buduće aktivnosti koje se odnose na promoviranje projektnih aktivnosti – izgrađenih objekata u sklopu projekta, određenih aktivnosti poput ispiranja zlata te turističkih obilazaka čamcem, itd.

Predstavnici općine Donji Vidovec će u mjesecu srpnju 2021. godine održati demonstracije ispiranja zlata će u navedenom razdoblju pokrenuti i nabavu za izgradnju kućica u sklopu etno-parka u Donjem Vidovcu.

Predstavnici općine Legrad započeli su s aktivnostima koje se odnose na turističke obilaske solarnim čamcem te će u narednom razdoblju započeti nabavu za izradu zajedničke strategije razvoja turizma koja će obuhvatiti okolna mjesta uz rijeke Muru i Dravu.

Također je dogovoren termin za slijedeći sastanak u mjesecu rujnu u Donjem Vidovcu.

U sklopu novog turističkog objekta uredit će se i natkriveno odmorište za bicikliste, tzv. smart-bike point koji će biti opremljen alatima za popravak, USB punjačem, WIFI konekcijom te mapom s osnovnim informacijama o biciklističkim rutama u okolici (ruta EuroVelo 13 – „Željezna zavjesa“)

Ukupna vrijednost projekta Two Rivers one Goal II iznosi 888.876,76 € uz stopu sufinanciranja Europske unije od 85%. Iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava na razini cijelog projekta iznosi 755.545,23 €, dok ukupan iznos namijenjen za provedbu aktivnosti Općine Goričan iznosi 334.170,01 €, od kojeg 85%, odnosno 284.044,50 €, dodjeljuje Europska unija. Iznos vlastitog sufinanciranja Općine Goričan bit će 50.125,51 €. Projekt je sufinanciran pomoću INTERREG programa Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.