Održano predavanje s ciljem zaštite starijih osoba u prometu

Centar za pomoć u kući Međimurske županije u sklopu programa klubova za starije osobe u suradnji sa autoškolom AUTO -STOP; Posavec iz Čakovca organizirao je predavanje s ciljem zaštite starijih osoba u prometu.

Predavanje su održali Zlatko Šafarić, ing. cestovnog prometa i Dino Posavec, mag. ing. cestovnog prometa i sudski vještak. Oni su se osvrnuli na teme: zaštita starijih u prometu, vozači u trećoj životnoj dobi te utjecaj zdravstvenog stanja na sposobnost upravljanja vozilom.

Poseban je doprinos magistra Dine Posavca inače autora priručnika „Učim prometna pravila i pravilno se ponašati u prometu“ koji je pojasnio razne prometne probleme i dileme sa kojima se stariji sudionici svakodnevno susreću u cestovnom prometu. Kako je napomenuo da su stari sudionici cestovnog prometa ugrožena skupina i prema njima treba obratiti što veću pozornost a i oni sami bi trebali biti svjesni svojih ograničenja obzirom na dob i sudjelovanje u današnjem prometu. Praktični dio je bio posvećen temi „Propuštanje i prednost prolaska na raskrižju“ te su sami sudionici imali prilike rješavati raskrižja i vidjeti kako stoje sa svojim znanjem i na čemu je potrebno još raditi kako bi bili sigurniji u prometu.

Centar za pomoć u kući Međimurske županije za ovu prigodu je za sve prisutne osigurao reflektirajuće prsluke s ciljem zaštite i veće vidljivosti u prometu dok je Dino Posavec najstarijim aktivnim vozačima poklonio svoj priručnik „Učim prometna pravila i pravilno se ponašati u prometu“.