OTVOREN SAJAM AGRO ARCA - OPĆINA GORIČAN PARTNER SAJMA

Otvoren je međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021., a održava se u Prelogu od 02. do 04. srpnja 2021. godine, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, dok su suorganizatori sajma Grad Prelog, Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora te Hrvatska zajednica tehničke kulture uz partnerstvo Općine Goričan.

U sklopu svečanog otvorenja sve su izlagače pozdravili prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te saborski zastupnik, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković.

Sajam se održava u prostorima Sportsko rekreacijskog centra DG Sport u Prelogu. Iz godine u godinu kroz Agro Arcu posebna pozornost posvećuje se inovacijama u poljoprivredi, iz razloga što one pridonose unaprjeđenju konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i okolišno prihvatljivoj i energetski učinkovitoj poljoprivrednoj djelatnosti.

Tvrtka Energosistemi d.o.o. iz Goričana uz partnerstvo Općine Goričan, predstavila je inovativan vlastiti patent- kondenzacijsku sušaru za voće i povrće.

„Sušara je zatvoren  sustav strujanja toplog zraka ispod i iznad polica uz odvlaživanje vlage iz zraka u sušari preko kondenzatora. Sušenje se vrši na temperaturama 50-60° C bez ispuštanja zraka van sušare čime je utrošak energije vrlo mali (2276 W) te nije potreban industrijski priključak struje. Strujanje zraka ispod i iznad polica omogućuje sušenje na mreži polica ili na papiru koji se stavi na police i omogućuje sušenje sitnijih vrsta voća ili pulpe bez lijepljenja  za mrežu police, sušenje je ravnomjerno na svim policama u sušari. Postotak vlage u osušenom voću kontrolira se automatski  i sušara prekida sušenje kad se postigne zadana vlaga“, izjavio je Bojan Dominić, direktor tvrtke Energosistemi d.o.o. iz Goričana.

Osim inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji predstavila su se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima. U sklopu ovogodišnje Agro Arce održane su brojne radionice i tribine, a najzanimljivija je sigurno bila tribina „Digitalizacija u poljoprivredi“, održana prvog dana sajma.

Pozivamo sve mještane da posjete sajam do nedjelje, 04. srpnja 2021. u prostorima Sportsko rekreacijskog centra DG Sport.