Polaganjem vremenske kapsule Općina Goričan obilježila 10. godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u EU

Povodom 10. godišnjice ulaska Republike Hrvatske u EU Općina Goričan je točno 01. srpnja 2023. godine, na dan ulaska Hrvatske u EU, kod starog graničnog prijelaza, organizirala svečanost „Sjeverna vrata Hrvatske – gorinka na razmeđi triju mora“. Tom prigodom je u gorinku, odnosno humak kakvi pripadaju arehološkom nalazištu „Nekropola pod tumulima“ iz ranog željeznog doba, ugrađena vremenska kapsula koja se neće otvarati prije 2050.godine. Ideju za ovaj projekt pokrenuo je Ivan Pintar, dok je voditelj projekta njene izrade u tvrtki MIDI d.o.o. Ivanovec bio Marko Farkaš. U kapsulu, sastavljenu od tri dijela, stavljeni su artefakti od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka, pa sve do današnjeg doba važni za mjesnu, međimursku, hrvatsku i europsku povijest. Tako su u njoj mjesto pronašli uzorci hrvatske kune iz prvog i posljednjeg tiskanog izdanja, kovanice eura, hrvatska kravata, arheološke posude askos, kipića Herkula pronađen u Goričanu, triptih Putni tovaruš Katarine Zrinski i brojni drugi.

Na svečanosti su, ispred domaćina Općine Goričan bili prisutni načelnik Emanuel Sinković, zamjenik načelnika Franjo Šavora, podpredsjednica Općinskog vijeća Marta Markač, vijećnici Općine Goričan, predstavnici udruga Općine Goričan te gosti, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova RH Tea Karaman, ravnatelj Muzeja kravate – Academica Cravatica Zagreb Mihovil-Bogoslav Matković, predstavnica Ogranka Matice hrvatske Čakovec Maja Žvorc, predstavnici Kravat pukovnije iz Zagreba i Zrinska garda iz Čakovca, Hrvatski Sokolarski klub brojni mještani, gosti i dr.

U svom obraćanju načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković naglasio je kako proslava ove značajne obljetnice ukazuje na brojne prednosti i koristi ostvarene ulaskom Hrvatske u europsku obitelj.


Nakon 10 godina našeg članstva u Europskoj uniji možemo jasno reći da smo pridruživanjem europskoj obitelji i korištenjem europskih fondova promijenili Hrvatsku na bolje, kako na lokalnoj tako i nacionalnoj razini, rekao je Sinković istakavši da samo ove godine Općine Goričan provodi europske projekte u vrijednosti pet godišnjih izvornih proračuna.

Podsjetio je da je prigodom ulaska Republike Hrvatske u EU Općina Goričan prikupila zemlju iz svih EU-članica u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i od te zemlje je napravljen humak uz stari granični prijelaz Goričan. Nakon ruske agresije na Ukrajinu, krajem lipnja prošle godine organizirana je svečanost „Sjeverna vrata Hrvatske – za ranjenu Ukrajinu“, na kojoj je nasipana ukrajinska zemlja iz Uzhgoroda i Stiljskog na postojeći humak kao simbol prijateljstva naša dva naroda i podrška Ukrajini kao budućoj EU-članici.

Općina Goričan je tradicionalno posvećena njegovanju prijateljskih veza s općinama iz susjednih zemalja i aktivno sudjeluje u raznim projektima u sklopu EU-a, a tim putem nastaviti ćemo i dalje, poručio je načelnik Sinković.

Prisutnima su se obratili i predsjednica Centra za istraživanje Međimurja dr. Maja Žvorc, ravnatelj Muzeja kravate – Academica Cravatica Mihovil-Bogoslav Matković i izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Tea Karaman, a svečanost je pratio i međimurski župan Matija Posavec.

Tea Karaman podsjetila je na okolnosti našeg ulaska u Europsku uniju.

Mi nismo bili u grupi od deset niti smo bili u grupi od dvije zemlje kandidatkinje nego smo krenuli svojim vlastitim procesom i na tom smo putu zadovoljili sve kriterije koje smo trebali. Danas, 10 godina kasnije, ušli smo u eurozonu i šengensko područje. To nas može ispuniti velikim ponosom, jer smo u relativno kratkom razdoblju uspjeli u svemu tome, rekla je Karaman govoreći i o benefitima koji će se tek pokazati.

Ulaskom u Europsku uniju mi smo našim mladima omogućili da izađu iz svoje male sredine, da se druže, obrazuju, stažiraju i rade širom Europe te tamo skupljaju iskustva, mjere i uspoređuju s drugima jačajući vlastito samopouzdanje. Neki od njih će ostati u Europi, ali vjerujem da će se mnogi vratiti, jer sam sigurna da je pred Hrvatskom perspektivna budućnost, poručila je Karaman.

U prigodnom programu nastupili su Ivona Gotal i Luka Dominik.