Škola arheologije novi turistički proizvod goričanske nekropole pod tumulima

U ljudskoj naravi je potreba da zna što budućnost nosi svakome od nas. Korak tome nam daje arheologija koja uz malo truda pokazuje povijesne činjenice i otkriva nam tajne što se sve u povijesti događalo i oblikovalo nas je u osobe kakve smo i danas. Povijest se ponavlja i tu leži tajna naše budućnosti.

U subotu 10. travnja 2021. godine je na arheološkoj rekonstrukciji nekropole pod tumulima u Goričanu po prvi puta organizirana škola arheologije. Interpretatorica baštine je bila Darija Dunjko koja je svojim stručnim znanjem uz pregršt povijesnih zanimljivosti uspjela dočarati život plemena Kelta koji su obilježili dio povijesti tog prostora. Detalji poput njihova života, vjerovanja u zagrobni život, svih legendi o kralju Arthuru i povezanosti s Asterixom o Obelixom su prestali biti misterija i postali su stvarnost. Glavni organizator događanja je Općina Goričan, a Turistička zajednica međimurske županije i Regionalni turistički centar su se priključili kao turistička podrška.

Načelnik Općine Goričan, Mario Moharić, sa svojom zamjenicom Ines Bašnec je prezentirao nastavak razvoja navedenog turističkog proizvoda kroz novi projekt rekonstrukcije Keltskog sela koje se u budućnosti bude sagradilo odmah uz samu Nekropolu pod tumulima i samim time upotpunilo jednu cjelinu povijesne vrijednosti. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula je u kratkim crtama prezentirao ideju o izgledu i funkcionalnosti samog interpretacijskog centra koji svoje mjesto zauzima u Eko muzeju „Međimurje malo“. Voditeljica Regionalnog turističkog centra, Jelena Berečić, je u znak konkretne podrške ovakvim projektima organizirala dolazak grupe iz Zagreba koje je potaknula želja da upoznaju rodni kraj jedne članice njihove grupe, Općinu Goričan. Sami itinerar izleta je započeo na Mađerkinom bregu, međimurskom prirodnom vidikovcu, nastavio se uz kvalitetnu kapljicu vina vinarije Cmrečnjak i obilazak mlina na Muri i interpretacijskog centra koji je dio Eko muzeja „Međimurje malo“.

Svima kojima smo uspjeli zagolicati maštu pozivamo da u budućem periodu budu dio škole arheologije koja će se udomaćiti kao novi turistički proizvod u ponudi međimurske destinacije. Sve dodatne informacije o novom turističkom proizvodu možete pronaći na web stranici Visit Medimurje http://www.visitmedimurje.com/backend/opsirnije-enduser.asp?id=1269

Tekst pripremila Jelena Berečić, Regionalni turistički centar