Srebrna baristica Mateja Munka iz Goričana na prijemu kod načelnika

Načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković, priredio je u petak, 21. siječnja 2022. godine primanje za Mateju Munka iz Goričana, koja je 5. studenog 2021. u estonskom glavnom gradu Tallinu proglašena srebrnom baristicom 34. međunarodne konferencije i natjecanja udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola; AEHT 2021.

Načelnik Emanuel Sinković uputio je iskrene čestitke Mateji i istaknuo kako Mateja na izniman način promovira Općinu Goričan, i to ne samo u Međimurju, nego i u Hrvatskoj i svijetu.  Zaželio joj je sreću u budućem radu kao i na narednim natjecanjima koja dolaze.

Po dolasku u Tallinn, Mateja je, zajedno s preko 250 drugih sudionika, imala sastanak s organizatorima i sucima gdje su im objašnjena pravila i procedure. Zadatak im je bio pripremiti tri topla napitka i to espresso kavu, cappuccino i jedan topli napitak na bazi kave po vlastitoj recepturi tzv. kavu s potpisom. Recepturu je osmislila zajedno sa Hannom Plecshberger, učenicom Koruške turističke škole iz Villacha, jer su njih dvije nastupale zajedno.
Prva dva napitka djevojke su pripremile besprijekorno prema svim zadanim parametrima i dobivenim sastojcima, dok su za kavu s potpisom same odabrale sastojke, vodeći računa o predispoziciji koja nalaže da svi sastojci uključujući dekoraciju, moraju biti jestivi. One su se odlučile za kombinaciju pet kockica leda, 2 dcl bezalkoholnog napitka tonic watter preko kojeg su prelile 0,6 dcl ohlađenog espressa i na sve to dodale su dekoraciju od limuna i mente.


Trud i zalaganje se isplatilo, uz vijorenje hrvatskih zastava i gromoglasni pljesak, Mateja Munka osvojila je srebro! Zajedno s njom slavili su i ostali članovi tima iz Srednje škole Prelog; mentor strukovni nastavnik ugostiteljskog posluživanja Goran Žižek, koordinatorica SŠ Prelog na projektu ReCeZa Sanja Kovačić i ravnatelj Tomislav Gregur, ali i brojni drugi sudionici iz Hrvatske. Čestitamo!