U Goričanu obilježena 30. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U subotu, dana 15.01.2022. godine u Goričanu je svečano obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske,  Spomendan „Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja“.

Sveta misa za Domovinu i hrvatske branitelje povodom obljetnice održana je u župnoj crkvi Sv. Leonarda u Goričanu,  a polaganje vijenca i paljenje svijeća za sve poginule hrvatske branitelje održano je u parku na Trgu Sv. Leonarda, u znak zahvale svim hrvatskim braniteljima, koji su  podnijeli žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Uz prisustvo velikog broja mještana, predstavnika udruga i vlč. Josipa Drvoderića, minutom šutnje odana je počast i zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kao i svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote na oltar domovine.

Načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković istaknuo je važnost tog povijesnog dana, 15. siječnja 1992. godine, dan koji je zlatnim slovima uklesan u povijest hrvatskoga naroda. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost i raskinula svoje državnopravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je međunarodno priznanje svoje neovisnosti očuvavši u tijeku cijele svoje povijesti, usprkos svim nedaćama, svoju nacionalnu samobitnost upravo pod vodstvom našeg prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Kao neovisna i suverena država priznati smo u svijetu te smo postali ravnopravni ujedinjeni u demokratskim načelima i vrijednostima. Ovaj korak bio je od neizmjerne važnosti za sam gospodarski, društveni i međunarodni razvoj Republike Hrvatske i njenom približavanju zajednici Europske unije jer je napokon Hrvatska postala ravnopravna država na političkoj globalnoj sceni.
"Nikako ne smijemo zaboraviti okolnosti u kojima se Hrvatska nalazila u tome tako važnom trenutku – neposredno tijekom rata kada su naši branitelji, naši očevi i djedovi, branili hrvatske granice i ljudske živote te se borili za očuvanje naše domovine.
Zahvalio bih se ovim putem posebno njima, braniteljima Domovinskog rata, koji su svoj doprinos dali na zaista nemjerljiv i izuzetan način.
U tim teškim danima, kada je Hrvatska bila obavijena razaranjima, mučnim stradanjima i borbom za život – ovakva odluka unijela je u našu borbu za obranu domovine još više svijetla, pozitivizma i ohrabrenja. Dodatnu snagu za borbu".

Bio je to velik uspjeh naše diplomacije, kao i naših obrambenih snaga, domovinske i iseljene Hrvatske, ostvarenje našeg vanjskopolitičkog cilja. Hrvatska je danas sigurna zemlja, članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, a uskoro dio shengenskog prostora i europodručja. Realizirali smo sve naše strateške ciljeve i hrabro koračamo prema naprijed, istaknuo je načelnik Emanuel Sinković.