Završna konferencija projekta

Završna konferencija projekta "Prebujanje/Buđenje" koji se provodi u okviru prekograničnog programa Interreg V A Slovenija-Hrvatska 2014. - 2020., održana je 16. srpnja 2019. godine u multimedijalnoj dvorani Općine Goričan. Ukupna vrijednost projekta je 988.743,19 eura, od čega je iz fondova EU sufinancirano 85 posto.
Općina Goričan vodeći je partner projekta koji traje od 1. kolovoza 2017. do 30. rujna 2019. godine, a ostali partneri su Turistička zajednica Međimurske županije, Občina Šentilj i Zavod za turizam Maribor - Pohorje. Prema riječima voditeljice projekta Leonarde Tarandeku Goričanu su provedena dva istraživanja na području arheološkog nalazišta "Župnikov vrt" i na arheološkom lokalitetu "Nekropola pod tumulima u Goričanu". Uz stari granični prijelaz u Goričanu uređen je i opremljen prostor površine 53 četvorna metra, koji je postao Regionalni turistički centar koji će atraktivnim kulturno-turističkim sadržajima privlačiti turiste i informirati ih o bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini.
Načelnik općine Goričan Mario Moharić rekao je da se nakon uređenja Šuderice radi o drugom turističkom projektu. Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman rekla je da u Goričanu postoji nekoliko važnih strateških projekata, od oživljavanja starog graničnog prijelaza do projekta tematskog parka na graničnom prijelazu.
Završnoj konferenciji nazočili su i župan Občine Šentilj Štefan Žvab, direktorica Zavoda za turizam Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch sa suradnicima, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te Iva Vurušić Mađarić iz Turističke zajednice Međimurske županije. Kako je istaknuto, kod projektnih partnera u Sloveniji provedeno je istraživanje arheološkog lokaliteta "Cerščak - Gradišče".
Gosti i domaćini obišli su lokalitete koji su uvršteni u projekt, "Župnikov vrt" i "Nekropolu pod tumulima". Na župnom dvoru ugostio ih je župnik vlč. Josip Drvoderić. Obišli su i moderno opremljen Regionalni turistički centar na starom graničnom prijelazu. Organizator je u sklopu pilot turističke-rute organizirao i vožnju čamcima po rijeci Muri,  kao i druženje u sportsko-rekreacijskom centru Pozoj.
Cilj projekta "Prebujanje/Buđenje" je doprinijeti održivom razvoju turizma u slovenskom i hrvatskom pograničnom području diverzifikacijom, unapređenjem i jačanjem konkurentnosti postojećih kulturno-turističkih sadržaja u regiji.