VIDEO - Obilježavanja Praznik rada u Goričanu

Budnice su izvorno zamišljene kao domoljubne pjesme namijenjene buđenju nacionalnih osjećaja. S vremenom su našle širu namjenu, pa su tako postale i dio obilježavanja važnih dana. Upravo je budnicom, onom prvomajskom, u ranim jutarnjim satima započelo ovogodišnje  obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Goričanu. 

Nakon budnice služena je sveta misa za branitelje povodom vojno-redarstvene akcije Bljesak, koju su Hrvatska vosjka i specijalna policija započele upravo 1. svibnja 1995. godine. Munjevitom akcijom oslobodile su u kratkom roku okupirana područja zapadne Slavonije. 

U znak sjećanja na preminule i nestale branitelje položeni su vijenci kod spomenika braniteljima iz Domovinskog rata. 

Nakon procesije od župnog dvora, u 10.30 sati služena je i sveta misa kod kapelice sv. Florijana. 

Program organiziran za Praznik rada nastavljen je u turističko-rekreacijskom centru Šuderica otvaranjem novoizgrađene pozornice i izložbom umjetnika fotografa Petra Sabola. Župnik Josip Drvoderić blagoslovio je sve nove objekte na Šuderici, od dječjeg igrališta do novoizgrađene pozornice, kao i objekte u izgradnji. 

Svečanost otvaranja bine i izložbe vodila je Monika Kos, a prigodno rezanje vrpce obavili su najmlađi mještani Goričana u narodnim nošnjama, Rubi Sabol i Roko Ribarić, uz asistenciju načelnika Općine Marija Moharića, njegove zamjenice Ines Bašnec te predsjednika Općinskog vijeća Stjepana Ribarića. 

Načelnik Mario Moharić obratio se mještanima, čestitao Praznik rada i svima zaželio ugodno druženje na Šuderici. 

Nagrađeni fotograf Petar Sabol predstavio je svoju prvu izložbu na otvorenom, prezentirao svoje tehnike fotografiranja te zahvalio Općini Goričan na mogućnosti izlaganja svojih fotografija. 

Na Šuderici je održano i FEEDER natjecanje sportsko-robolovnog društva Smuđ Goričan. Sudjelovalo je 26 natjecatelja, a pobjedniknatjecanja bio je Marko Seličanec sa ulovom od 38 kg.

Sam program završio je glazbenim programom Puhačkog orkestra Goričan, svirkom benda i dolaskom bubnjarskog ansambla Paradidl, koji su dodatno obogatili program na Šuderici tog lijepog sunčanog proljetnog dana u Goričanu.

use Cache;