Dogradnja dječjeg vrtića

Odobreno
Vrijednost projekta: 3.700.000,00

Stvoreni su uvjeti za dogradnju Dječjeg vrtića „Ružica” u Općini Goričan. Potvrdila je to i odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je prepoznalo kvalitetu projektne prijave Općine i dodijelilo joj bespovratna sredstva u iznosu od 3,7 milijuna kuna sa stopostotnim intenzitetom potpore.


- Kako bismo bili Općina privlačna za mlade obitelji, u kojoj će ostajati, graditi svoj život, stvarati obitelji, ali i doseljavati se, potrebna nam je i adekvatna infrastruktura gdje će naši najmlađi mještani imati najbolje uvjete za odgoj i obrazovanje. Budući da ulažemo napore u cilju zadržavanja mještana, a posebno mladih čemu u prilog govori i podatak o trendu povećanja broja novorođene djece, ovo je jedno od ulaganja kojim mladim obiteljima stvaramo adekvatne uvjete za ostanak u Goričanu i zasnivanje obitelji – izjavio je Emanuel Sinković, načelnik Općine Goričan.


Naglasio je kako iza kvalitetne projektne prijave stoji trud i rad cijelog općinskog tima, suradnika iz REDEA-e i projektanta zahvaljujući čemu će jedan od kapitalnih i prijeko potrebnih projekata Općine, dogradnja i opremanje dječjeg vrtića, konačno biti realiziran.


Riječ je o dugo očekivanom i važnom projektu za budući razvoj Općine Goričan. Dogradnjom i opremanjem vrtića kapacitet će se povećati za 60 upisnih mjesta. Naime, podaci pokazuju kako trenutni kapaciteti pokrivaju potrebe tek nešto više od 54 posto djece zbog čega je Općina Goričan prepoznala važnost dogradnje svog dječjeg vrtića.


Planirana je dogradnja ulaznog prostora koji će služiti za komunikaciju između etaža prizemlja i kata na sjeveroistočnoj strani zgrade, dogradnja terase na jugozapadnoj strani zgrade, te nadogradnja kata. Nadogradnjom i rekonstrukcijom dječjeg vrtića planirana su još tri dnevna boravka, a zgrada dječjeg vrtića usklađuje se s pedagoškim standardom čime se poboljšavaju uvjeti za boravak i rad u dječjem vrtiću.


Ukupna površina nadogradnje zgrade dječjeg vrtića iznosi 315 četvornih metara. Termotehnički sustav grijanja, hlađenja i ventilacije projektiran je tako da zgrada nakon dogradnje bude zgrada gotovo nulte energije, odnosno najmanje 30 posto energije koje će vrtić koristiti za grijanje bit će podmireno iz obnovljivih izvora.


- Iznimno mi je drago da su se u Općinu Goričan konačno počeli slijevati milijuni. Dogradnja i opremanje vrtića je bitan projekt koji smo uspješno prijavili u srpnju ove godine i za njega ostvarili bespovratnu potporu od gotovo 3,7 milijuna kuna. To nije slučajno, iza toga stoji veliko iskustvo i znanje. Drago mi je da državne institucije prepoznaju kvalitetu naših projekata. Naime, osim dogradnje dječjeg vrtića, Općina Goričan nedavno je uspješno povukla sredstva za još dva vrijedna i prijeko potrebna projekta – rekonstrukciju i dogradnju Vatrogasnog doma u vrijednosti od 7,4 milijuna kuna i rekonstrukciju i dogradnju sportskog parka na igralištu NK Trnava u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna. Ovi projekti predstavljaju investicije od gotovo 20 milijuna kuna, što će biti ogromno financijsko opterećenje. Bez obzira na neizvjesno stanje na tržištu i konstanto povećanje cijena, vjerujem da će se ti projekti realizirati u sljedećim godinama – rekao je načelnik Sinković.


Naglasio je kako Goričan nakon ovih projekata više neće biti ista općina, već će biti moderna općina visokog standarda i mjesto poželjno za život, a svi ovi projekti dokaz su da ju europski fondovi konačno mijenjaju nabolje.