Projekt izgradnje kanalizacijske mreže u Goričanu prijavljen na EU fondove

U petak, 14. travnja 2023. godine, projekt izgradnje sanitarne kanalizacijske mreže naselja Goričan vrijedan 76.662.273,08 kuna odnosno 10.174.832,18 eura, prijavljen je na sufinanciranje na EU fondove. Potvrđeno je to podnošenjem projektnog prijedloga za financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda u sklopu programa  NPOO 2021.-2026., kojeg su kandidirale Međimurske vode u suradnji sa Općinom Goričan.

-Ukoliko projektna prijava bude prihvaćena za EU sufinanciranje, Općina Goričan će s Međimurskim vodama sklopiti sporazum o financiranju. Prema procjenama, dio koji se odnosi na Goričan procjenjuje se na oko 77 milijuna kuna, od čega bi Općina Goričan trebala sufinancirati 10 posto, što ispada oko 7,7 milijuna kuna odnosno oko milijun eura plus dodatno još oko milijun eura za asfaltiranje ulica nakon radova, izjavio je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković.

-Ukupna maksimalna raspoloživa sredstva natječaja su milijardu kuna, odnosno 132,70 milijuna eura. U ovom trenutku je neizvjesno da li će financijska omotnica biti dovoljna za financiranje svih kandidiranih projekata na razini Hrvatske, s obzirom da ista još uvijek nije iscrpljena, međutim napravili smo sve što je u našoj mogućnosti i preostaje nam čekati rezultate natječaja, izjavila je direktorica Međimurskih voda Sunčana Glavina.

-Ukoliko projektna prijava bude prihvaćena za sufinanciranje, tada nam slijedi utrka s vremenom s obzirom na to da je krajnji rok za završetak radova prema uvjetima natječaja 31. prosinac 2025. godine, a nakon toga preostaje određeno razdoblje da se svi korisnici priključe na kanalizaciju. Ovaj rok, kraj 2025., je vrlo optimističan, pa se nadamo da ćemo putem javne nabave pronaći određenog izvođača radova koji će to biti u stanju ispuniti. Jer, svi radovi nakon 31.12.2025. bit će neprihvatljivi za sufinanciranje. S obzirom na vrlo veliku vrijednost investicije i trenutne aktualne, kapitalne projekte, bit će vrlo izazovno isfinancirati i projekt kanalizacije, no sigurno ćemo pronaći način i za to! Ako se ovo ostvari, bit će to povijesni trenutak za našu općinu, zaključio je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković.


S obzirom na veličinu kanalizacijskog sustava, planirana izgradnja podijeljena je na 4 faze. Izgradnja prvog dijela kanalizacijske mreže planirana je u duljini cca 4.485 metara sa dvije precrpne stanice i kao takva predstavlja uvjetnu fazu za priključenje svih ostalih dijelova sustava. Na prvu fazu je planirano spajanje cca 304 korisnika. Uvjet za izgradnju sustava odvodnje je nadogradnja pročistača UPOV-a Donji Kraljevec procijenjene vrijednosti 15.970.000,00 kuna, odnosno 2.119.583,25 eura.

2. faza je planirana u duljinu od 6.542 metara  sa jednom precprnom stanicom i planirano je spajanje 466 korisnika.

3. faza je planirana u duljini od 7.484 metara sa četiri precrpne stanice i planirano je spajanje 482 korisnika.

4. faza je planirana u duljini 3.547 m sa jednom precrpnom stanicom i planirano je spajanje 402 korisnika.