Udruga Loka Goričan

Udruga je započela sa radom 14. listopada 2002. godine kada je registrirana od strane Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji. Sam početak rada i organiziranja Udruge «Loka» Goričan je bio logičan slijed događaja vezanih uz okupljanje i druženje ljudi iz dijela mjesta Goričan koji se zove Loka. Kako su ta okupljanja bila više na neformalnoj razini, došlo se do spoznaje da bi se registriranjem udruge moglo postići puno više u realizaciji nekih ciljeva. Osnovni ciljevi Udruge zapisani su u Statutu Udruge, samo da spomenemo neke: razvitak i napredak u očuvanju prirode i ljudskog okoliša; unapređenje kvalitete ljudskog življenja; promicanje i unapređenje sportskih i rekreativnih aktivnosti te drugi ciljevi.

Udruga Loka ima svoj prepoznatljiv identitet tj. autentični grb i pjevanu himnu. Udruga trenutno ima 50 registriranih članova. Na zamolbu udruge, Općina je udruzi dala na korištenje teren iza nogometnog igrališta koji je do tada bio zapušten i koristio neodgovornim pojedincima da na njega odlažu otpad. Tijekom 2003. godine članovi udruge su proveli više akcija čišćenja spomenutog terena. Dovezli smo 10 kamiona zemlje te izravnali teren i kultivirali ga, te zasijali travu. Na mjestu gdje je bilo odlagalište otpada i rasla šikara, danas se nalazi lijepi travnjak koji služi kao malonogometni teren. Istodobno se pristupilo izgradnji „Ekološke kućice“, koja bi služila za okupljanje članova udruge. Na izgradnji su bili angažirani svi članovi udruge, a danas je to lijepi objekt izgrađen od prirodnih materijala sa uređenim sanitarnim prostorom. Na terenu oko kuće i sportskih terena zasadili smo mnogo drveća i ukrasnog bilja kako bi prostor bio ugodniji za boravaka i druženja. U 2004. godini pristupili smo izgradnji pješčanog terena na kojem se može igrati odbojka i nogomet na pijesku. Za tu priliku dovezli smo čak 60 m3 kvalitetnog pijeska koji zadovoljava sve uvjete za takove sportove. Teren smo izgradili zahvaljujući mnogim sponzorima. Već dvije godine za redom organizirali smo turnir u odbojci na pijesku, koji će nadamo se prerasti u tradicionalni.Također smo uredili košarkaški teren i postavili koš za „hakl na jedan koš“. Za djecu smo postavili ljuljačke te pored njih uredili prostor sa pijeskom za igru najmlađih članova. U 2006. godini postavili smo viseću kuglanu, a u kućicu smo postavili šahovske stolove, te igramo šah sa ručno izrađenim figurama. Ove godine nam je u planu izgradnja igrališta za badminton, te izgradnja terena za boćanje.

Sportske ekipe sastavljene od članova udruge bilježe značajne uspjehe na turnirima diljem Međimurja i šire. Tako je seniorska ekipa osvojila veliki noćni turnir u Goričanu, a mladež Loke bila je dvaput u finalu Zimskog prvenstva u malom nogometu u Čakovcu. Tijekom godine članovi udruge odazivaju se svim akcijama Općine, tako samo se i ove godine prilikom obilježavanja Dana planete Zemlja uključili čišćenju okoliša. Povodom 5. lipnja – Dana zaštite čovjekova okoliša, upravo mi smo nosioci održavanja tribine, gdje se učenicima osnovne škole prezentira važnost očuvanja okoliša.